Gemeente Laren


Minimabeleid Huizen en BEL positieve gevolgen voor koopkracht

Persbericht, Huizen 18 maart 2008

Het minimabeleid van de gemeenten Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren wordt gelijkgetrokken. Dat is het gevolg van een evaluatie van het minimabeleid in 2007.

Uit de minima effectrapportage (MER) van het NIBUD komt naar voren dat het beleid een positief effect heeft op de koopkracht van minima. Om zoveel mogelijk mensen van het beleid te laten profiteren hebben de gemeenten besloten ook het zogenaamde niet-gebruik aan te pakken. Daarvoor wordt onder andere het programma `bereken uw recht' aangeschaft.

Ondanks een uitgebreid stelsel van landelijke en gemeentelijke regelingen en afnemende armoede, zijn er nog steeds mensen die om financiële redenen niet in staat zijn om deel te nemen aan het maatschappelijk verkeer of daardoor verminderd zelfredzaam zijn. Mensen die hun kinderen niet kunnen laten sporten of noodzakelijke aanschaffen kunnen doen. Of mensen die door hoge schuldenlast in grote problemen komen met gevolgen als afsluiting van gas, water en licht. Zowel op landelijk als op gemeentelijk niveau heeft armoedebestrijding hoge prioriteit gekregen.

De vier gemeenten hebben besloten dat de regeling voor uitgebreidere deelname aan het maatschappelijk verkeer, zoals die in Blaricum al werd gehanteerd, vanaf 1 januari 2008 ook voor Huizen, Eemnes en Laren gaat gelden. Dit is een aanzienlijke verruiming, omdat in het nieuwe beleid niet alleen de kinderen vanaf 5 jaar, maar alle gezinsleden in aanmerking komen voor een bijdrage. Dit betekent een vergoeding van EUR 175 per gezinslid per jaar plus nog eens EUR 100 per kind tussen de tien en 18 jaar voor niet verplichte schoolkosten, zoals een schoolkamp of schoolreisje.

Een volgende verbetering is het verruimen van het schijvenstelsel voor de bijzondere bijstand. Hierdoor komen meer mensen in aanmerking voor bijzondere bijstand.Tenslotte wordt de 120%-grens voor minimaregelingen geschrapt. In de praktijk bleek deze grens niets toe te voegen door de werking van het schijvenstelsel van de bijzondere bijstand. Dit schijvenstelsel zorgt voor een geleidelijke afbouw van het recht.

De gemeenten vermoeden dat een flinke groep mensen wel recht heeft op aanvullende bijstand, maar daar geen gebruik van maakt. Mede daarom is besloten om het programma `bereken uw recht' aan te schaffen. Daarmee kunnen minima zelf, maar ook intermediairs, via internet berekenen op welke landelijke en gemeentelijke regelingen recht bestaat. Naar verwachting is dit programma rond de zomer in gereed.

De uitvoering van het nieuwe beleid gebeurt voor alle vier gemeenten door de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Huizen. Binnenkort zullen alle klanten van Sociale Zaken via een nieuwsbrief worden geïnformeerd. Daarnaast zijn alle brochures aangepast en ook is de nieuwe informatie te vinden op www.huizen.nl

Het kantoor van Sociale Zaken in het gemeentehuis van Huizen is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 09.00 uur tot 12.00 uur. Het telefoonnummer is 035-5281911.