Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ambassadeur bezoekt bemanning op Franse kust gestrand schip

19 mrt 2008 | De Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, Hugo Siblesz, heeft een bezoek gebracht aan de bemanning van de Artemis, het Nederlandse vrachtschip dat op 10 maart tijdens een zeer zware storm bij de badplaats Les Sables-d'Olonne op het strand liep.

"Ik heb geprobeerd de kapitein en zijn bemanning, die nu al meer dan een week op het gestrande schip zitten, een hart onder de riem te steken," aldus Siblesz. "Ze maken gebruik van deze tijd om onderhoud te doen, maar hoe eerder ze weer naar huis kunnen, hoe beter."

De Nederlandse rederij die de negentig meter lange Artemis beheert, stelt samen met de Franse autoriteiten alles in het werk om het schip zo snel mogelijk weer vlot te trekken. De Artemis bevat geen gevaarlijke stoffen en het grootste deel van de brandstof is uit voorzorg van boord gepompt.

Ambassadeur Siblesz sprak ook met de burgemeester van Les Sables-d'Olonne om zich te verzekeren van een goede samenwerking tussen de betrokken partijen. " Die verloopt uitstekend. De rederij heeft opdracht gekregen om een plan van aanpak in te dienen. Dat wordt nu opgesteld samen met het Franse sleepbedrijf Les Abeilles."

Pogingen om de Artemis vlot te trekken hebben tot nu toe geen resultaat gehad. Wel kwam het vrachtschip met de achtersteven naar zee te liggen, waardoor de eigen motorkracht zou kunnen worden gebruikt.

De scheepvaartinspectie, die op grond van de internationale afspraken bevoegd is om een onderzoek te doen naar ongevallen met schepen die onder Nederlandse vlag varen, zoekt ter plaatste uit wat de oorzaak van de stranding kan zijn geweest.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl