19-jarige zzp'er tienduizendste lid FNV ZBo

19/03/2008 11:56

FNV Vakcentrale

De 19-jarige Jordi Kooiker uit IJzendoorn is het tienduizendste lid van FNV Zelfstandigen Bouw. Kooiker heeft een klussenbedrijf. Behalve een taart krijgt hij van ZBo een jaar lidmaatschap en een cursus VCA cadeau, de opleiding voor het veiligheidscertificaat in de bouw. "Als ik het allemaal op eigen initiatief had moeten doen, was ik nog niet aan een eigen onderneming begonnen", zegt Kooiker. "Maar mijn vader heeft een eigen zaak, net als nog een paar mensen om me heen. Naar hen heb ik goed geluisterd." Jordi Kooiker heeft het basisberoepsonderwijs bouw gevolgd en daarna een jaar mbo bouw "maar dat was saaie theorie, ik ben meer van de praktijk." Een half jaar was hij in loondienst, toen zette hij zijn klussenbedrijf op. Hij werkt zowel voor particulieren als voor aannemers.

FNV Zelfstandigen Bouw was in 2007 de grootste groeier binnen de FNV. Het 10.000ste lid maakt dat de bond in de afgelopen 12 maanden met 27% is gegroeid. De groei van FNV ZBo gaat gelijk op met de stijging van het aantal zelfstandigen. Bestuurssecretaris Han Westerhof: "Zelfstandigen in de sectoren bouw en hout weten ons steeds beter te vinden. Het dienstenpakket spreekt aan. We geven de startende ondernemer veel informatie over het opzetten van hun zaak. We geven ook goede voorlichting hoe ze een uurprijs moeten berekenen en hoe ze de administratie moeten voeren. Korting bij een administratiepakket op de computer behoort ook tot onze dienstverlening. En als er dan toch nog iets misgaat in hun zaak, kunnen ze een beroep doen op onze juridische hulp. Zzp'ers weten dat te waarderen."

FNV ZBo ziet de zzp'er als een nieuwe kans voor aanbieders van arbeid en een manier om hun arbeid te emanciperen. Westerhof: "Bij de FNV hebben ze een dak boven het hoofd. Wij strijden tegen concurrentie op arbeidsvoorwaarden, voor veiligheid en welzijn en voor verbreding van ambachtelijk vakmanschap." Zo leidt de cursus VCA die Jordi Kooiker krijgt aangeboden, op voor het VCA-certificaat. Daarmee toont een zzp'er op de bouw aan van alle veiligheidsregels op de hoogte te zijn.





http://www.fnv.nl