Voedingcentrum


Hoe gezond zijn Nederlanders?

19 maart 2008

Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft onderzoek gedaan naar de gezondheid van Nederlanders. Het blijkt dat Nederlanders minder roken en minder drinken dan een jaar geleden, en meer bewegen. Wel heeft bijna een op de twee Nederlanders overgewicht. Daarmee is het aantal Nederlanders met overgewicht in de laatste jaren ongeveer gelijk gebleven, maar het probleem blijft groot. Om overgewicht te voorkomen is een gezonde en gevarieerde voeding belangrijk. En wie een dagje te veel heeft gegeten, neemt de dag erna een Balansdag.

Dat Nederlanders gezonder zijn gaan leven, klopt voor een deel. Dat ze minder roken, drinken en meer bewegen, vindt het Voedingscentrum ook positief. Maar overgewicht blijft een groot probleem. In 2007 had 45,5 procent van de Nederlanders overgewicht, zo blijkt uit de CBS-cijfers. Als je te zwaar bent, heb je meer kans op bepaalde ziekten. Bijvoorbeeld diabetes, gewrichtsklachten zoals versleten knieën, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Het Voedingscentrum wil helpen overgewicht te voorkomen of te verminderen door te wijzen op het belang van een gezonde en gevarieerde voeding met weinig verzadigd vet en veel groente, fruit en brood. Wie toch een keer een dag te veel eet, kan de volgende dag een Balansdag nemen.

Cijfers
Het blijft dus een probleem dat veel Nederlanders overgewicht hebben, en het beeld van de gezondere Nederlanders klopt dus niet helemaal. Daar komt nog eens bij dat CBS-cijfers uitgaan van gegevens die Nederlanders zelf hebben aangeleverd. Het kan dus best dat de cijfers wat aan de lage kant zijn omdat mensen hun gewicht hebben onderschat. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet zélf onderzoek naar overgewicht en gebruikt dus geen gegevens die mensen zelf aanleveren. In het verleden kwam het RIVM met hogere overgewichtcijfers dan het CBS.

Meer informatie:

* Hoe eet ik gezond?

* Heeft u een gezond gewicht?

* De Balansdag