Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Lente begint onstuimig en nat
KNMI verwacht koudste Pasen van laatste decennia 19 maart 2008 - Met wind, regen, kans op sneeuw en vorst doet het weer de komende dagen eerder aan de winter denken, terwijl nu toch echt de lente begint. De Paasdagen zijn niet alleen zeldzaam vroeg maar worden ook uitzonderlijk koud.
Witte Pasen bij het KNMI in De Bilt (foto Jacob Kuiper, WPI, paaszaterdag 14 april 2001)
sneeuw Pasen
Donderdag om 6u48 zou de winter echt voorbij moeten zijn en staat de lente ook op de astronomische kalender. Het weer stoort zich er allerminst aan: de eerste lentedagen regent het flink en soms steekt er een stormachtige wind op met forse windstoten. Bovendien neemt de kans op (natte) sneeuw toe zodat tijdens de Paasdagen wellicht hier en daar korte tijd wit wordt. Het weertype in de aanloop naar Pasen doet denken aan 1994 toen de Tweede Paasdag (4 april) met 20 tot 30 mm kletsnat was en uitermate guur afsloot met sneeuwbuien, onweer en wind. Op Goede Vrijdag (1 april 1994) ondervond het verkeer ook al veel hinder van het weer: een felle storm, zoals die van woensdag 12 maart, met zeer zware windstoten van meer dan 100 kilometer per uur blies talloze caravans en aanhangwagens van de weg.

Winterse Pasen
De laatste Pasen die door de restanten van een sneeuwlaagje een beetje wit begon had ons land op 15 april 2001. Op de avond van Paaszaterdag was in een groot deel van ons land een paar centimeter sneeuw gevallen. Bovendien vroor het daags voor Pasen licht tot matig met een minimum van -6,8 graden in Gilze Rijen. Met Pasen zelf liep de temperatuur snel op zodat de sneeuw ook snel verdween. Ook op de ochtend van tweede Paasdag in 1982 (12 april) lag op een aantal plaatsen enkele centimeters sneeuw. Ook in 1998 was dat op tweede Paasdag (13 april) het geval: in De Bilt werd het maximaal 6 graden met winterse buien.

Eerste Paasdag begon in De Bilt het koudst op 10 april 1977 met -3,0 graden, terwijl er overdag ook sneeuwbuien vielen. Overdag was Pasen het koudst op 29 maart 1964 met in dat etmaal een hoogste temperatuur van 3,9 graden. De komende Paasdagen liggen de middagtemperaturen tussen 4 en 7 graden en daarmee wordt het de koudste Pasen in ruim twintig jaar of nog langer. Op 30 maart 1986 noteerde het KNMI op eerste Paasdag een maximumtemperatuur van 7,4 graden.

Zeldzaam vroeg
De 23e maart is een ongewoon vroege datum voor Pasen.. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1913 en de eerstvolgende keer is pas in 2160. De vroegst mogelijke datum voor paaszondag, 22 maart, is nog zeldzamer. De laatste keer dat dit gebeurde was in 1818 en de eerstvolgende keer is pas in 2285.

Het kan ook anders...
Pasen kan ook al bijna zomers weer opleveren. Op 17 april 1949 werd in De Bilt 24,5 graden gemeten, de hoogste temperatuur van eerste Paasdag sinds tenminste 1901. De tweede Paasdag was nog warmer en in een groot deel van het land werd bij zonnig weer 25 tot 30 graden bereikt. Dat Pasen dit jaar toevallig zo vroeg valt hoeft ook geen reden te zijn voor kou. Zeker de laatste jaren zijn in maart in ons land geregeld temperaturen tussen 20 en 23 graden gemeten. In 1968 had het zuiden van Limburg al op 29 maart met 26 graden zijn eerste zomerse dag.

Pasen en het Paasweer nader verklaard
Onder Nader verklaard vindt u veel meer over het grillige Paasweer en de Paas- en Pinksterdatum. Onder Verder lezen is er ook een Paasweer top tien met de warmste, koudste, zonnigste, somberste en natste eerste Paasdag en een overzicht van het weer van alle eerste Paasdagen van de laatste ruim honderd jaar.

---

Rook paasvuren
Eerste uitgave: 19-03-08