Gemeente Coevorden

Ontwerp Hof van Coevorden valt in de smaak

In de afgelopen week heeft architect Thomas Rau zijn verder uitgewerkte ontwerp voor het nieuwe multifunctionele gemeentehuis Hof van Coevorden gepresenteerd. Inwoners, medewerkers van de gemeente en gemeenteraadsleden zijn het er over eens: het wordt een mooi gebouw.

Op de vraag of er veel aan het ontwerp is veranderd ten opzichte van het ontwerp waar in mei 2007 voor is gekozen kan met ja en nee worden geantwoord. Op de tekentafel van de architect is het hele gebouw nog een keer op de schop gegaan. Voor, achter, links en rechts, alles is nog eens minutieus doorgerekend. En al zijn er wel enkele verschillen, de totale verschijningsvorm is gelijk gebleven. Het ontwerp is aan de kant grenzend aan de Weeshuisweide transparanter geworden. Wie straks vanaf het Kasteel het nieuwe gebouw binnenloopt kan dwars door het gebouw de Weeshuisweide zien. Vanaf de Markt is er zicht op het Grand Café op de benedenverdieping en de raads- en theaterzaal daarboven. De ingang van het gemeentehuis bevindt zich aan de zijde van het Kasteel en boven de ingang is het gemeentewapen te zien. Niet prominent, maar in glas uitgevoerd dus terughoudend aanwezig.

In het gehele gebouw worden energiezuinige materialen en technieken toegepast. Een voorbeeld daarvan is de leemwand, direct links in het gebouw. Door het vermogen van leem om vocht op te nemen zorgt de wand voor vochtregulering in het gebouw. Maar ook het moderne metselwerk van de buitenmuur is duurzaam, er is geen specie nodig voor de opbouw waardoor de muur schoner blijft en de stenen te zijner tijd herbruikbaar zijn.

De kantoren van de ambtenaren zijn gesitueerd aan de gevelzijden van het gebouw, de ruimtes in het midden worden gebruikt voor ontsluiting van de verdiepingen en als zogenoemd verkeersgebied met zithoekjes voor het publiek op de begane grond en functionele ruimte op de eerste en tweede verdieping. In het kader van de missie van Rau architecten zal het gebouw zo energiezuinig als mogelijk gerealiseerd worden.