Gemeente Coevorden

College stelt wijziging bestemming Kasteel, Gouverneurshuis en motte voor

Gemeente Coevorden start vrijstellingsprocedures op bestemmingsplan

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Coevorden stelt een wijziging voor van de bestemming van het Kasteel, het Gouverneurshuis en een deel van de motte. Deze wijziging is nodig om de plannen van Wijland Beheer BV te kunnen uitvoeren. Om de wijziging door te voeren, is de gemeente op 4 maart jl. twee vrijstellingsprocedures gestart. De plannen liggen tot en met 16 april 2008 ter inzage op de afdeling Publieksservice Bouwen en Wonen, Hoofdstraat 2 te Dalen.

Gemeente Coevorden is met Wijland Beheer BV overeengekomen dat hij het Kasteel en het Gouverneurshuis samen met de Vlijt gaat exploiteren als Châteauhotel Coevorden.
Om de exploitatie door Wijland Beheer BV mogelijk te maken, is een vrijstelling van het bestemmingsplan noodzakelijk. Het college van burgemeester en wethouders kan hiervoor vrijstelling verlenen. Voor de verbouwing en het wijzigen van het gebruik van het Kasteel en het Gouverneurshuis is vrijstelling van ex artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening nodig. Dit is een verkorte vrijstellingsprocedure omdat de provincie Drenthe via een vastgestelde, provinciale vrijstellingenlijst al heeft aangegeven akkoord te gaan met de interne gebruikswijziging van deze panden.

Voor het gebruik van een deel van de motte als terras wordt een vrijstellingsprocedure ex artikel 19, lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening doorlopen. Dit is een langer en uitgebreider traject. Na de beslissing van vrijstelling volgen nog de wettelijk vastgelegde procedures van bezwaar, beroep en hoger beroep.

Plannen passen in Wensbeeld Coevorden

Na de voorgestelde verbouwing wordt het Kasteel gebruikt als restaurant en locatie voor zalenverhuur en wijnproeverijen. In het Gouverneurshuis komt de keuken van het restaurant, een kookstudio en kantoorruimte. Op de motte wordt plaats ingeruimd voor een terras bij het restaurant. De plannen van Wijland Beheer BV passen uitstekend bij de uitgangspunten van het Wensbeeld Coevorden waarin de pijlers water, historie en gezelligheid centraal staan.