KNWV

Nieuwsbericht Watersportverbond

19-3-2008

Fietsbrug over de Nauwe Greuns?

Het Regioteam Fryslân van het Watersportverbond heeft het college van B&W van de Gemeente Leeuwarden gevraagd haar standpunt inzake de realisatie van een fietsbrug over de Nauwe Greuns te heroverwegen.

Wegens de realisatie van het aquaduct in de Wâldwei is de Nauwe Greuns enige jaren afgesloten geweest. Sinds september 2007 is de Nauwe Greuns weer open en kan men, zoals dat voorheen ook mogelijk was, zonder belemmering van en naar Hempens en de nieuwe wijk Zuiderburen varen. De Gemeente Leeuwarden heeft echter vergevorderde plannen een fietsbrug over de Nauwe Greuns aan te leggen, vlakbij het punt waar de Nauwe Greuns in de staande mast route uitkomt, waardoor deze open verbinding nu opnieuw wordt bedreigd.

Een argument om de gemeente te vragen haar standpunt te heroverwegen is onder andere dat het een oude open vaarweg betreft die een zeer goede mogelijkheid biedt om onbelemmerd van en naar Hempens / Teerns en Zuiderburen te varen. Andere argumenten zijn dat de belevingswaarde van deze open mogelijkheid groot is en dat de robuustheid en de kwaliteit van de open omgeving van het aquaduct waardevol is.

Het Regioteam Fryslân heeft aangeboden om eventueel met de gemeente van gedachten te wisselen over mogelijke alternatieven en blijft de zaak op de voet volgen.