De Nederlandse Bank


DNB publiceert Kwartaalbericht maart 2008

Persbericht

Datum 19 maart 2008

Het Kwartaalbericht opent zoals gebruikelijk met rapportages over economische ontwikkelingen, prudentieel toezicht op de financiële sector, betalingsverkeer en financiële stabiliteit.

Daarnaast wordt extra aandacht besteed aan de volgende onderwerpen:
* Interesse voor levensloopregeling gering
* Kredietbeoordelaars: vliegwiel in het financiële systeem
* De geldmarktoperaties van het Eurosysteem
* Maatwerk in het toezicht op banken in Europa
* Het achterblijvende woningaanbod in Nederland
* Correctie Amerikaanse huizenmarkt nog niet ten einde
* Het IMF als spil in de internationale financiële wereld

Vroegpensioen, de levensloopregeling en het vermogen van Nederlandse huishoudens

Uit een enquête over vroegpensioen en de levensloopregeling volgt dat de helft van de Nederlandse werknemers voor het 65ste levensjaar met pensioen wil. Tegelijkertijd blijkt uit het DNB Household Survey dat het gemiddelde Nederlandse huishouden steeds vermogender wordt, wat het gemakkelijker maakt om vroegpensioen zelf te financieren. De interesse voor de levensloopregeling is overigens gering.

Kredietbeoordelaars: vliegwiel in het financiële systeem

De oordelen, 'ratings', van kredietbeoordelaars hebben een prominente rol gespeeld bij de recente onrust op de kredietmarkten. Een belangrijke tekortkoming is dat niet duidelijk aan beleggers is gecommuniceerd dat deze 'ratings' alleen betrekking hebben op kredietrisico's en weinig zeggen over gevaren in de omgeving, zoals opdrogende marktliquiditeit. Het verbeteren van de communicatie over de betekenis van 'ratings', het voorkomen van belangenverstrengeling en het geven van meer inzicht aan beleggers in methodologie en stabiliteit van 'ratings' vormen belangrijke aandachtspunten.

De geldmarktoperaties van het Eurosysteem

Sinds augustus vorig jaar heeft het Eurosysteem in reactie op de onrust op de financiële markten verschillende speciale geldmarktoperaties uitgevoerd. Doel hiervan was om de geldmarkt ordelijk te laten blijven functioneren en de korte geldmarktrente te blijven sturen op het niveau dat vanuit monetair beleidsoogpunt wenselijk werd geacht. Terugblikkend kan worden geconcludeerd dat dit liquiditeitsbeleid succesvol is geweest en dat het operationele raamwerk robuust en flexibel is gebleken.

Maatwerk in het toezicht op banken in Europa

De vormgeving van het bancaire toezicht in Europa staat ter discussie als gevolg van het toenemende belang van grensoverschrijdende bancaire activiteiten. Voorstellen zijn gedaan om te komen tot één Europese toezichthouder. Uitgaande van een institutionele toezichtstructuur die bij voorkeur aansluit op die van de markt, sluit een 'maatwerk aanpak' beter aan bij de huidige oriëntatie van de Europese bancaire sector dan een centraal georganiseerd Europees toezicht. Maatwerk kan de effectiviteit van het toezicht verder vergroten door 'Colleges van toezichthouders' op te richten en door een grotere rol toe te kennen aan de consoliderende toezichthouder.

Het achterblijvende woningaanbod in Nederland

De Nederlandse woningmarkt is verstard. In de afgelopen twee decennia verviervoudigden de woningprijzen, terwijl de jaarlijkse nieuwbouwproductie halveerde. Ondanks ambitieuze doelstellingen is de nieuwbouw zich nog maar net aan het herstellen na een jarenlang neergaande lijn. Een groter en flexibeler woningaanbod kan slechts tot stand komen als daar letterlijk meer ruimte voor wordt geboden. De binnenkort in werking tredende Grondexploitatiewet kan daar aan bijdragen. Verdere hervormingen blijven noodzakelijk, met een hoofdrol voor de overheid.

Correctie Amerikaanse huizenmarkt nog niet ten einde

De Amerikaanse huizenmarkt ondergaat een forse correctie. Het aantal nieuwbouwwoningen daalt, het aantal onverkochte woningen stijgt en de huizenprijzen kelderen. De bodem is nog niet bereikt, gelet op de onevenwichtigheden die resteren. Aanhoudende problemen op de huizenmarkt zullen naar verwachting vooral via vermogenseffecten de consumptie afremmen, met negatieve gevolgen voor de economische groei. Zorgelijk is dat een correctie op de huizenmarkt in het verleden vaak voorafging aan een recessie.

Het IMF als spil in de internationale financiële wereld

De financiële wereld verandert en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) verandert mee. Het Fonds staat aan de vooravond van een aanzienlijke besparingsoperatie. Deze noodzakelijke bezuinigingsronde wordt aangegrepen om de focus van het Fonds nog sterker te richten op de financiële sector. Het IMF zou zich daarbij verder moeten ontwikkelen tot een expertisecentrum gericht op het bewaken van de mondiale financiële stabiliteit.

Verder in dit Kwartaalbericht:

* Nederlandse banken geraakt door turbulentie markten, solvabiliteits- en liquiditeitsbuffers ruim afdoende
* Zorgverzekeraars hebben nog steeds onvoldoende inzicht in hun actuele financiële positie

* Nederlandse markt gaat over op Target2

Einde persbericht.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel.nrs. 020-524 3100 en 06-524 96 961) en Herman Lutke Schipholt (tel.nrs. 020-524 2712 en 06-524 96 900).