Gemeente Castricum

Bedrijfsbezoek bollenbedrijf kweekt begrip

Het voltallige college van B & W in Castricum ging dinsdagmiddag 11 maart met een mooie bos gele tulpen naar huis. Maar nog veel meer dan het spontane paasboeket, was de opgedane kennis over de bollenteelt een groot goed. Kweker Huub de Waard aan de Duinweg in Castricum deed tijdens het bedrijfsbezoek uit de doeken hoe de kwekerij functioneerde en tegen welke problemen hij aanloopt in Castricum.

Naast Huub de Waard die verantwoordelijk is voor de verwerking en bewaring van de bollen - werken ook zijn broers Sjaak (handel) en Simon (teelt) in het bedrijf met grond in het gebied Bergen, Egmond en Castricum. Op ongeveer 40 hectare worden tulpen, narcissen, krokussen, hyacinten en lelies geteeld. Nog wel, want de ruimtelijke druk op bollengrond in de gemeente is groot. Allereerst dreigt het bedrijf 2,5 ha eigen grond kwijt te raken aan de Ecologische Hoofdstructuur, terwijl te huren grond in de omgeving steeds schaarser wordt. De Waard stelde dat daarmee de continuïteit van het bedrijf in gevaar komt. Vast staat dat we zeker 4 hectare gehuurde grond in het Zandzoomgebied bij Limmen moeten opgeven. Doordat er voor onze uitwijkmogelijkheden, zoals de Boekelermeer en de Oosterzijpolder, andere ruimtelijke plannen liggen, is het lastig om het verloren terrein weer terug te winnen.
De suggestie van het college om het te zoeken in minder ruimte vragende soorten, is volgens De Waard niet reëel. Het huidige assortiment is tot stand gekomen in nauw overleg met onze afnemers in Duitsland en Scandinavië. Daar kunnen we niet zomaar een hap uitnemen.

Zonnedak
Ondanks de ruimtelijke zorgen, richt het bedrijf de blik vooruit. Bijvoorbeeld met de bouw van een zonnedak op de schuur, waarmee een energiebesparing van 25 procent kan worden bereikt. Ruim twee jaar tijd vergde de voorbereiding voor de uitbouw van de bedrijfsgebouwen. De Waard besteedde de aanvraag volledig uit aan de bouwkundig adviseur. Omdat ik weet dat ik zelf op zijn zachtst gezegd niet zo goed kan omgaan met die langlopende procedures. Burgemeester Emmens liet daarop weten dat de gemeente er alles aan doet om de procedures zo vlot mogelijk te laten verlopen. Dat is zelfs een van de speerpunten van de organisatieontwikkeling.

Ondernemerschap
Het doel van de bedrijfsbezoeken is inzicht krijgen in de problematiek van ondernemers en organisaties in het buitengebied. Op initiatief van wethouder Portegies, verantwoordelijk voor het buitengebied, wordt geprobeerd om in contact met betrokken partijen het landschap, maar ook het ondernemerschap de ruimte te geven. Van dat laatste gaf Huub de Waard zeker blijk, door zijn nek uit te steken met de bouw van het zonnedak. Door een extra dakwand te plaatsen, ontstaat een ruimte waarin de lucht door zonnestralen wordt opgewarmd, die kan worden gebruikt voor het drogen van de bollen. Portegies: Dit getuigt er weer van dat ondernemerschap en goed omgaan met milieu en energie prima samen kunnen gaan. Zulke staaltjes van slim ondernemerschap passen precies in onze economische visie voor dit gebied.

Energie-innovatie
De Waard introduceert het systeem in de bollenteelt en uitgerekend die energie-innovatie zorgde voor de nodige haken en ogen bij de vergunningverlening. Vanwege de ligging van de omliggende bebouwing zou de schuur een kwartslag moeten worden gedraaid, zo oordeelde de welstandscommissie. En juist dat staat een optimale energiewinning in de weg, vanwege de stand van de zon. Eigenlijk zou de commissie vaker ter plekke een kijkje moeten komen nemen. Dat zou veel misverstanden voorkomen en daarmee ook ergernis over een afwijzing van een ontwerp, stelde één van de aanwezigen. Het college toonde zich positief over die suggestie. Een oordeel vellen op basis van kaarten, tekeningen en fotos brengt niet dezelfde nuance als wanneer je het met eigen ogen ziet.

Economische factor
Het bedrijfsbezoek aan De Waard bewees dat eens temeer. De rondleiding van Huub de Waard door de nieuwe schuur, opende de ogen van het college en soms zelfs nog de agrarische vertegenwoordigers. Het toonde aan dat de bollenteelt een speciale sector is, met een specifiek productieproces.
Tijdens de afsluitende koffieronde in de kantine van het bedrijf bleek dat het merendeel van de aanwezigen als scholier nog wel vakantiewerk in de bollen heeft verricht. Sindsdien is er veel veranderd. Bij het maken van beleid is het goed om op de hoogte te zijn van de laatste stand van zaken. Wat dat betreft zijn we vanmiddag weer een stuk wijzer geworden, concludeerde burgemeester Emmens, ook namens de rest van het college.

Naar buiten (2)
De gemeente Castricum heeft een dynamisch buitengebied. Er is van alles gaande op het vlak van natuur, land- en tuinbouw, water, recreatie, infrastructuur en woningbouw. Alle spelers snakken naar meer ruimte. De druk op de (agrarische) gronden neemt de komende jaren toe. Om nog beter afgewogen besluiten te kunnen nemen, trekt het college van B&W regelmatig het gebied in. Het college ervaart zo ter plekke wat er speelt. Na twee melkveehouderijbedrijven tijdens het eerste bezoek, is het nu de beurt aan een bollenkwekerij.