Nederlandse Vereniging van Journalisten

Nog enkele plekken vrij bij cursus Freelancen is Ondernemen (19 maart 2008)

Er zijn nog plaatsen voor de driedaagse cursuscyclus FREELANCEN IS ONDERNEMEN onder leiding van Francés Ruijter (eigenaar Stantepede voor coaching en training) en Peter Schneider (zelfstandig trainer en coach onder meer voor Management Centrum vno-ncw De Baak).

Een cursus voor journalistiek ondernemers enkele jaren in het vak, en voor journalisten die van vaste dienst zijn overgestapt naar een freelance bestaan. Maar ook voor meer ervaren zelfstandigen die hun ondernemerskwaliteiten willen versterken.

ONDERNEMERSCHAP (deel 1) 4 april 2008
Deze cursus gaat over het ondernemerschap. In deze training gaat het over wat je wilt en wat je kunt om vervolgens tot een uitgebreid plan van aanpak te komen.
Planning en ontwikkeling, praktische zaken en het presenteren van jezelf als ondernemer zijn de onderwerpen die aan bod komen.

ACQUISITIE (deel 2) 9 april 2008
Deze cursus gaat over acquisitie. De professionele term voor het verwerven van opdrachtgevers. Met het plan van de eerste cursus ga je nu actief aan de slag. Je gaat oefenen met de verschillende vormen van acquisitie: het telefonisch benaderen van opdrachtgevers - in de journalistiek een veelgebruikte vorm - het gesprek met de opdrachtgever en ook de schriftelijke offerte. Je leert de systematiek van dergelijke gesprekken kennen. Ook het verkopen van een idee komt daarbij aan bod.
Tenslotte wordt onderzocht welke middelen je nog meer tot je beschikking hebt om opdrachtgevers te verwerven.

ONDERHANDELEN (deel 3) 7 mei 2008
Deze cursus gaat over onderhandelen met de opdrachtgever. Als je weet wat je wilt, is het vervolgens zaak om dat te bereiken. Hoe bereik je de opdrachtgever voor wie aan de slag wilt en hoe zorg je vervolgens dat je daarvoor de goede honorering krijgt. Hoe weet je of het een goed tarief is.
Een groot deel van de dag bestaat uit oefening in het onderhandelen. Vragen als, hoe pak je het aan, wat zeg je wel, wat zeg je niet, wat doe je als er geen ruimte is volgens de ander, komen ruimschoots aan bod.

De cursussen worden op het NVJ-secretariaat gegeven, van 9.30 uur - 17.00 uur, inclusief lunch en borrel na met collega's.

Prijzen:
NVJ-leden: 125 euro per deel (niet vergeten als aftrekpost voor de belasting op te voeren!)
Niet NVJ-leden: 175 euro per deel
Aanmelden bij freelancersadvies@nvj.nl .