European Parliament



Gertrude Mongella: "Een positieve kijk op Afrika is essentieel" Ontwikkeling en samenwerking - 19-03-2008 - 13:26

Gertrude Mongella, voorzitter van het Pan-Afrikaans Parlement Gertrude Mongella, voorzitter van het Pan-Afrikaans Parlement

Op 8 maart 2008, ter gelegenheid van de Internationale vrouwendag, vond in het Europees Parlement een conferentie plaats waaraan Gertrude Mongella, voorzitter van het Pan-Afrikaans Parlement, deelnam. Volgens haar kan de vrouw een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van Afrika. We spraken met Mongella na afloop van de conferentie. Zij sprak over een grote potentieel voor Afrika alsook over het belang van de nieuwe interesse voor Afrika en de samenwerking met Europa.

Mevrouw de voorzitter, er schijnt een groeiende interesse te zijn voor Afrika, zowel bij de opkomende economieën als bij het geïndustrialiseerde Westen. Is deze nieuwe 'stormloop voor Afrika' een kans of eerder een bedreiging voor de ontwikkeling van Afrika?

Het is een grote kans. Ik denk dat de vorige 'stormloop voor Afrika' enkel het continent verdeelde. Nu beseft iedereen dat de Afrikaanse bevolking een groot potentieel betekent. Wij beschikken over een grote markt waarvan de natuurlijke rijkdommen van groot belang zijn en Afrika is een continent waarvan de natuurlijke rijkdommen nog niet werden ontnomen.

We moeten er wel voor zorgen dat deze 'stormloop' de Afrikaanse bevolking niet in gevaar brengt zoals de politieke stormloop of beter gezegd de Berlijnse stormloop [de Koloniale Conferentie van Berlijn van 1884/1885] die Afrika werkelijk verdeelde.

Kan de Europese Unie een model zijn voor de Afrikaanse Unie?

Het is uiteraard belangrijk om naar je buren te kijken om er iets van te leren. We zouden een grote fout begaan door in onze Afrikaanse Unie alles letterlijk over te nemen van wat jullie in de Europese Unie hebben, maar het zou eveneens een vergissing zijn om de systemen van de Europese Unie niet te waarderen.

Het Europees Parlement bijvoorbeeld heeft zich gedurende vijftig jaar ontwikkeld. Het heeft dus een zekere ervaring met het ontwikkelen van een continentaal Parlement. Wij moeten naar dat voorbeeld kijken en nadien overwegen welke elementen we in onze Pan-Afrikaans Parlement zullen overnemen. We werken nu samen om de ervaring te delen, maar we moeten ook alles kunnen interpreteren om het zo in de Afrikaanse situatie in te passen.

Hoe beoordeelt u de rol van Europa ten opzichte van Afrika?

Europa speelt een belangrijke rol voor Afrika. Europa was op één of andere manier voor een lange tijd in Afrika aanwezig. Wat we vandaag in Afrika te zien krijgen, is het resultaat van een Europees wanbeleid in Afrika: een slecht bestuur evenals een wanbeheer die het zo moeilijk maken om van de ellende verlost te geraken die eerder door kolonialisme werd veroorzaakt.

We moeten steeds partners blijven. We moeten samen nagaan wat de nieuwe rol van Europa is. We zouden als partners een positieve kijk moeten hebben op Afrika. Als we als partners armoede behandelen dan zouden we samen voor dat soort probleem naar oplossingen kunnen zoeken.

Er zijn zoveel vrouwen die sterven wegens zwangerschapsproblemen en complicaties. Europa heeft de technologieën, Europa heeft de middelen en Europa heeft wetenschappelijke kennis ontwikkeld. Kunnen we dergelijke basisproblemen niet samen oplossen? We worden vaak geconfronteerd met waterproblemen maar we hebben rivieren en meren: het is vaak enkel een kwestie van gebruik te maken van pijpleidingen of irrigatie. Kan Europa geen gebruik maken van al deze middelen om zo een zinvol werk te leveren in Afrika? Ik ben ervan overtuigd dat als er een politieke wil is, dat sommige problemen dan kunnen opgelost worden. Europa moet hierbij een grote rol spelen. Europa kan het zich niet veroorloven om zonder Afrika te bestaan. Of wel?

Denkt u dat Afrika zich in een betere situatie zou bevinden als meer vrouwen een hogere politieke positie zouden krijgen?

Ja, daar ben ik absoluut van overtuigd. Niet enkel meer vrouwen met een hogere politieke positie, maar simpelweg meer vrouwen dan mannen! Indien dit het geval was, dan zou Afrika compleet anders zijn...

Waarom?

(lacht) ... Het zijn de mannen die er een boeltje van hebben gemaakt. Dit is de eenvoudige reden. Waarom bevinden wij ons nu in deze situatie? Vrouwen hebben nooit posities op hoog besluitvormingsniveau gehad. Afrika bevindt zich in een conflict, het is onderontwikkeld en het werd steeds door mannen geleid.

De tijd van de mannen is voorbij, laten we Afrika op de juiste weg zetten. We hebben al bepaalde stappen gezet, ik ben namelijk voorzitter van het Pan-Afrikaans Parlement en we hebben ook Ellen Johnson-Sirleaf die nu Liberia leidt na een chaos van conflicten die werd veroorzaakt door mannen. We gaan dus verder tot Afrika een sterkere positie heeft bereikt!

REF.: 20080307STO23351

Nadere informatie : Website van het Pan-Afrikaans Parlement Top EU-Afrika: roep om grotere rol parlementen Ana Maria Gomes: "We kunnen China niet negeren" Resolutie van het Europees Parlement van 25 oktober 2007 over de stand van zaken in de betrekkingen tussen de Europese Unie en Afrika Paritaire Parlementaire Vergadering ACS-EU