ProRail

Persbericht

19-03-2008

Soest: Veiligheid voor mens én dier

In de afgelopen maanden is hard gewerkt aan de bouw van de nieuwe onderdoorgangen voor langzaam verkeer bij de Kastanjelaan en Heeserspoor. De elementen zijn naast het spoor in elkaar gezet en worden zaterdag 22 maart in één keer in de spoorbaan aangebracht. Ook is gedacht aan speciale voorzieningen waarmee kleine dieren zoals dassen en marterachtigen onder het spoor door kunnen. De voorbereidingen starten na het passeren van de laatste trein in de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 maart. Eerst verwijdert aannemer Ballast Nedam de spoorrails en het ballastbed, waarna het spoor wordt ontgraven. Aansluitend start de spannende operatie waarbij aannemer de Boer de spooronderdoorgang met een speciale vijzel optilt en over een lengte van ongeveer 20 meter verschuift.
Bij de onderdoorgang Kastanjelaan wordt deze activiteit op zaterdag van 09.30 tot 15.00 uitgevoerd. Voor geïnteresseerden wordt aan de kant van de Kastanjelaan ruimte gemaakt om dit technische hoogstandje te bekijken.
Bij de onderdoorgang Heeserspoor staat het inrollen op zaterdag gepland van 15.00 tot 21.00 uur. Nadat op beide bouwlocaties de onderdoorgang is aangebracht kan met het terugbouwen van de spoorbaan, ballastbed en spoorrails worden gestart.

Na het weekend wordt verder gewerkt aan de inrichting van de onderdoorgangen. De toeritten naar de onderdoorgangen worden aangelegd, zodat naar verwachting half juni 2008 de onderdoorgangen in gebruik kunnen worden genomen.

Op initiatief van ProRail heeft âde Groene Ruimteâ een quick scan uitgevoerd naar de faunastand in deze omgeving. Er leven o.a. dassen, zandhagedissen, boommarters en andere marterachtigen. Naar aanleiding van deze inventarisatie wordt naast de onderdoorgang bij het Heeserspoor tegelijkertijd een faunapassage aangebracht. Dit is een betonnen buis met een doorsnee van circa 50 cm, waardoor kleinere dieren onder het spoor hun weg naar de andere kant kunnen vinden.
In de laatste afrondende fase van dit project wordt in de onderdoorgangen Kastanjelaan en Heeserspoor, aan weerszijden van het fietspad, ook een zogenaamde stobbenwal aangebracht. Dit is een speciale bodemlaag, meestal gemaakt van zwerfkeien en boomstronken, voor hetzelfde doeleinde.

Gevolgen treinverkeer

De werkzaamheden hebben gevolgen voor treinreizigers tussen Utrecht â Amersfoort en Utrecht â Baarn. Van zaterdagnacht 22 maart 01.00 uur tot maandagochtend 24 maart 05.00 uur is er op beide trajecten geen treinverkeer. ProRail adviseert reizigers voor het plannen van hun reis www.ns.nl te raadplegen, te kijken op Teletekstpaginaâs 751 en 754 of te bellen met nummer 0900-1475 (⬠0,35 p.m.).