Gemeente Enschede

Extra impuls voor de dienstverlening aan ondernemers

Intensivering accountmanagement, dienstverlening via Internet en steun aan MKB-projecten

Enschede bouwt aan een zo optimaal mogelijk ondernemingsklimaat in de stad. Het College van B&W heeft nu besloten EUR 273.000,- extra te investeren in de ondersteuning van Enschedese ondernemers (voor de periode 2008-2009). Uiteindelijk wil Enschede in de top 3 komen van gemeenten met de beste dienstverlening aan ondernemers.

Met het extra geld gaat Enschede het digitale ondernemersloket. - onderdeel van www.enschede.nl - verder uitbouwen. Ondernemers kunnen daardoor steeds eenvoudiger hun zaken met de gemeente via Internet regelen. Dat scheelt hen tijd en geld. Daarnaast zal extra worden geïnvesteerd in de relatie met bestaande ondernemers: het aantal bedrijfscontacten gaat omhoog, er worden meer netwerkbijeenkomsten voor ondernemers georganiseerd en er wordt een ondernemerspanel opgezet. Bovendien zullen, voor ondernemers die zich nieuw hebben gevestigd in Enschede, informatieve welkomstavonden worden georganiseerd.

Ondersteuning van projecten door en voor MKB-Enschede Bijzondere aandacht zal worden besteed aan het Enschedese Midden- en Kleinbedrijf (MKB). Als uitvloeisel van het convenant met de gemeente Enschede heeft MKB-Enschede een activiteitenplan opgesteld. De gemeente Enschede ondersteunt de uitvoering van drie projecten uit dat activiteitenplan. Het project Young Talents moet leiden tot een betere match op de arbeidsmarkt, het project Job board heeft als doel meer hoger opgeleiden te behouden voor Enschede. En het derde project, Business Coach, heeft de bevordering van de doorgroei van het lokale MKB als doel.

De Gemeenteraad heeft als ambitie geformuleerd dat Enschede het beste ondernemingsklimaat van Nederland moet realiseren. De landelijke Benchmark Ondernemingsklimaat 2007 wees recentelijk uit dat Enschede in 2007 al beter scoorde (waardering 6,9) dan de G-31 (gemiddelde waardering 6,7). Alleen de steden Helmond (waardering 7,1) en Zwolle (waardering 7,0) scoorden nog hoger.
De extra investering in het ondernemingsklimaat wordt deels gefinancierd uit de Brede Doel Uitkering van het Grote Steden Beleid (EUR 182.000,-). Het resterende bedrag van EUR 91.000,- komt uit bestaand budget.

19 maart 2008