Politie pakt illegaal kansspel en grootschalige heling in Helmond aan

Helmond, 19-03-2008 o Dinsdagavond tussen 16.30 uur en 0.30 uur heeft de politie in Helmond 4 verdachten aangehouden. Bij de actie werkte de politie samen met Openbaar Ministerie, Douane en Belastingdienst. Met deze aanhoudingen heeft de politie vermoedelijk een organisatie opgerold die zich bezig hield met heling en/of een illegaal kansspel.

Uit onderzoek van de politie bleek dat in het supporterscafé van Helmond Sport op sportpark De Braak tijdens de wekelijkse kienavonden (vijf avonden per week) waarschijnlijk op grote schaal illegaal het land binnen gesmokkelde, gestolen of vervalste goederen worden verkocht. Uit het onderzoek bleek dat ook de kienavonden zelf niet van de juiste vergunningen zijn voorzien en dat daarmee de wet op de kansspelen wordt overtreden. De uitkomsten van het onderzoek leidden uiteindelijk tot de actie van dinsdagavond.

Aanhoudingen

Vanaf 17.00 uur werd door de politie, in samenwerking met de douane, op verschillende locaties het verkeer gecontroleerd. Het doel daarvan was om personen die met hun illegale handelswaar richting het supporterscafé van Helmond Sport gingen te onderscheppen. Dit leidde tot één aanhouding van een 58-jarige inwoonster van Venlo. Zij had grote hoeveelheden kleding, sieraden en lederen jassen bij zich. Er wordt een onderzoek ingesteld naar de herkomst van de in beslag genomen goederen. De vrouw mocht na verhoor weer naar huis.

Rond 22.00 uur deed de politie, in samenwerking met alle bovengenoemde partners, een inval in het supporterscafé. Daar werd de bezoekers duidelijk gemaakt dat de inval niet tegen hen gericht was en dat ze eerst op rustige wijze hun kienspel af konden maken. Daarna werden enkele bezoekers door de politie gehoord waarna ze, met hun eventueel gewonnen prijzen, naar huis konden vertrekken.

De drie organisatoren van de kienavonden werden door de politie aangehouden. Het gaat om twee mannen van 38 en 25 jaar en een 40-jarige vrouw, alle drie uit Helmond. Ze zijn voor verder verhoor in verzekering gesteld.

Loods

De politie deed dinsdagavond ook een inval in een loods in Helmond Oost die mogelijk verband houdt met de activiteiten van de 38-jarige hoofdverdachte. Daar werden 28 pallets met merkvervalste kleding aangetroffen. Die spullen zijn in beslag genomen.

Een vijfde aanhouding werd gisteravond door de recherche verricht. Zij arresteerden een 41-jarige Helmonder in zijn woning in het centrum van de stad. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij op 10 maart 2008 op een huis aan de Astronautenlaan. Dat is de woning van de 38-jarige organisator van de kienavonden. Zie voor meer details het eerste persbericht van de politie Brabant Zuid-Oost op maandag 10 maart. Hij is voor verder onderzoek ingesloten.