NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


Medische technologiebranche groeit licht
De markt voor technologische laboratorium apparatuur blijft licht groeien. Dankzij investeringen in micro- en nanotechnologie faciliteiten en gedreven door het hoge investeringsniveau in de zorg, groeide de branche in 2006 nog flink sterker dan normaal met liefst acht procent. De groei uit 2006 werd in 2007 niet geëvenaard, maar het niveau werd wel vastgehouden.

Deze groei blijkt uit de cijfers van de federatie van technologiebranches de FHI. De Amersfoortse brancheorganisatie verwacht bovendien dat de branche laboratorium technologie in 2008 weer een stabiele groei vertonen die wel wat boven de inflatiecijfers uit kan komen.

De ontwikkelingen in de branche medische technologie zijn vaak enigszins anticyclisch. Waar de industriële branches in 2007 juist weer groei oppakten, verdampte die in de medische branche. De groeispurt van 2006, van 20,9 procent kon in 2007 niet worden vastgehouden. Binnen FHI toont men zich echter al heel content dat er over 2007 überhaupt sprake was van groei, om precies te zijn met 2,4 procent. Mede dankzij de rol van voorloper die Nederland binnen Europa speelt als het gaat om de hervorming van het zorgstelsel, komt ook de export binnen deze sector steeds beter op gang.

De door FHI gepubliceerde cijfers zijn gebaseerd op het trendonderzoek dat de brancheorganisatie halfjaarlijks verricht onder de bij haar branches aangesloten bedrijven.