Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer en Wereld Natuur Fonds eens over windenergie

19-03-2008

Minister Cramer en het Wereld Natuur Fonds (WNF) liggen op één lijn wat het opwekken van energie uit windparken op zee betreft. Dit bleek vandaag bij de start van de WNF-campagne 'Draag bij aan witte Noordpool'.

De bewindsvrouw en de natuurorganisatie willen dat Nederland 6000 megawatt (MW) aan electriciteit opwekt met windmolens in zee in 2020. Een meerderheid van de Nederlandse bevolking is voorstander van windparken op zee, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van het WNF. Door meer duurzame energie te gebruiken, kunnen bedrijven en consumenten klimaatverandering tegengaan en daarmee de Noordpool wit houden.

'Ik ben heel blij met de campagne. Het kabinet wil 450 MW op zee realiseren in deze kabinetsperiode', aldus Cramer. 'Het is mijn ambitie om in 2020 6000 MW te realiseren. Daarvoor is wel veel ruimte nodig en moet je rekening houden met een lange looptijd. Maar dat betekent niet dat we die optie op de lange baan moeten schuiven'.

Cramer wil pas windparken aanleggen na voldoende en gedegen onderzoek. Ook wil de bewindsvrouw bijvoorbeeld zonne-energie en energie via warmte uit de aarde benutten. VROM is al langer bezig met het beschermen van de Noordpool en geeft ook financiele steun aan het International Polar Year.

Dossiers


* Windenergie