Politieacademie


Reactie op uitzending RTL Nieuws inzake conceptrapportage Politie en Wetenschap

In haar uitzending van zaterdag 15 maart heeft RTL Nieuws aandacht geschonken aan het vraagstuk van de ophelderingspercentages van de Nederlandse politie.

Daarbij werd ook een vergelijking gemaakt met de situatie in Duitsland. In deze uitzending is verwezen naar een niet-geautoriseerde versie van een rapport van het programma Politie en Wetenschap (onderdeel van de Politieacademie). De redactie was op de hoogte dat het in haar bezit zijnde conceptrapport nog niet was afgerond door de betrokken onderzoekers van de Universiteit Twente (die het onderzoek in opdracht van Politie en Wetenschap uitvoerden) en dat er nog overleg tussen partijen loopt. De Universiteit Twente, de Politieacademie en de Politie Utrecht betreuren het dat RTL Nieuws niet heeft willen wachten op de daadwerkelijke publicatie en distantiëren zich om die reden dan ook van de inhoud van de uitzending van RTL Nieuws.

Het onderzoek is gebaseerd is op informatie van 2001 (kwantitatief) en van 2004 (kwalitatief) uit een van de tien Utrechtse districten. De Politie Utrecht heeft deze conceptversie onder ogen gehad en is van mening dat daarin geen representatief en actueel beeld wordt gegeven van de werkwijze bij de Politie Utrecht. De werkwijze van de Nederlandse politie kan ook niet een op een vergeleken worden met die van de Duitse politie omdat daar een ander rechtssysteem is.

###########