Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ambassades komen op voor rechten homoseksuelen

19 mrt 2008 | Nederlandse ambassades gaan zich inspannen om de positie van homoseksuelen te verbeteren, onder andere in landen waarmee Nederland een ontwikkelingsrelatie heeft.

Ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) hebben eind vorig jaar aangegeven dat bescherming van de rechten van homoseksuelen tot hun beleidsprioriteiten behoort. In het verlengde hiervan gaan Nederlandse ambassades zich inzetten om discriminatie op basis van seksuele geaardheid aan te pakken. Ook zullen zij in gesprek gaan over de strafbaarstelling van homoseksualiteit.

Een aantal ambassades heeft al stappen ondernomen. Nederland speelt in deze landen een voortrekkersrol. De ambassadeur in Marokko heeft bijvoorbeeld in een gesprek met de Marokkaanse autoriteiten afschaffing van de strafbaarheid van homoseksualiteit besproken. In Rwanda probeert de Nederlandse ambassade op informele wijze de negatieve mening over homoseksualiteit te veranderen. Meerdere ambassades gaan dit jaar organisaties die strijden tegen discriminatie op basis van seksuele geaardheid, financieel ondersteunen. Dit gebeurt al in onder andere Bangladesh, Cuba, Letland en Nigeria.

Op dit moment zijn homoseksuele handelingen in omstreeks tachtig landen strafbaar. Zeventien van hen zijn landen waarmee Nederland een bilaterale ontwikkelingsrelatie mee heeft. In veel landen rust een taboe op het thema, zowel onder de bevolking als bij de overheid. Het openlijk bespreken van homoseksualiteit zou contraproductief kunnen werken. Een voorzichtige aanpak is in deze gevallen de beste om resultaten te kunnen boeken.

Meer informatie


* Lees hier de Kamerbrief van 17 maart over dit onderwerp


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl