Gemeente Schiedam


Maart

Vertrouwde en verrassend nieuwe evenementen in Schiedam

19 maart 2008

Op 3 maart jl heeft het college besloten over de subsidieaanvragen voor evenementen die plaatsvinden tussen april en september 2008. Een aantal evenementen is voorlopig beoordeeld gezien het feit dat aanvullende informatie nog moet worden aangeleverd.

Behalve de vertrouwde evenementen zullen ook enkele nieuwe evenementen worden georganiseerd. Zo is kortgeleden de Stichting Amateur Muziek, Toneel, Zang Schiedam (Stichting AMuToZa Schiedam) opgericht teneinde grotere amateurkunstactiviteiten te kunnen organiseren. De eerste activiteit van de Stichting is de organisatie van Schiedam Speelt, een evenement op zaterdag 19 april waar diverse amateurgezelschappen uit 3 disciplines in een lint tussen het Land van Belofte en de Grote Markt zullen optreden. Het gaat om 8 koren, 10 muziekverenigingen en 2 toneelverenigingen waar drumfanfares afgewisseld worden met meezingers, toneelkunst, barokzang, harmonieband met gospel of een mandolineorkest.

Stichting Powerplant Festival i.o heeft een aanvraag ingediend voor een nieuw rockfestival op 24 mei 2008 in de Plantage. Overdag wordt er toegankelijke muziek geprogrammeerd waarna er s avonds steviger muziek ten gehore gebracht zal worden. Gezien het feit dat het Powerplant Festival 2 weken later dan het festival Kabaal op eenzelfde locatie plaatsvindt en zich op een gelijke doelgroep richt is gevraagd naar een andere datum en/of andere locatie uit te zien. Nadat deze informatie is aangeleverd en afgestemd, zal besloten kunnen worden over de subsidieaanvraag.

Stichting Promotie Koemarkt wil op 30 en 31 mei 2008 het evenement Brasil on the Beach organiseren. Naast Braziliaanse muziek (percussie, samba en santana) zijn er dansacts met salsa, merengue en capoeira. Tevens is er een live kookact waarbij Braziliaans eten wordt bereid.

Stichting Kunstwerkt wil van 26 juli t/m 30 augustus in Pand Paulus een tentoonstelling met werk van een dertigtal kunstenaars organiseren rondom het thema Je bent wat je eet. De tentoonstelling zal met een openingsact starten en eindigen met een groot spektakel. Op 30 augustus zal rondom dit thema een uitgebreid programma ingevuld worden met o.a. muziek, film, modeshow van eetbare kleding, dichters en een lange tafel met producten van de expositie.

De Stichting Van het Park i.o wil op 6 september 2008 in stadspark de Plantage het evenement Water en Vuur in het park organiseren. Het evenement bestaat o.a. uit een raamkunstproject waar kunstenaars in 50 woningen performances, schimmenspelen, oude film etc tonen die vanaf de straatkant te zien zijn. In het park worden diverse tijdelijke kunstwerken getoond en zijn mimespelers en muzikanten actief.

Kabaal wordt sinds 2004 vanuit de SP jaarlijks georganiseerd en heeft zich weten te ontwikkelen tot een op zichzelf staand evenement voor de Schiedamse jeugd. Vanaf 2008 zal de verantwoordelijkheid voor de organisatie worden overgenomen door Stichting Kunstof en wordt de samenwerking met de SP verbroken.

Kabaal is een multidisciplinair festival voor en door jongeren in de leeftijd van 14-30 jaar. Op 9 en 10 mei 2008 zullen bands hiphop-, rock- en wereldmuziek in de stadspark De Plantage ten gehore brengen. Op 10 mei zal achter het muziekgebouw een kunstpark worden ingericht waar jonge kunstenaars beeldinstallaties, schilder- en dichtkunst zullen presenteren.

De aanvraag voor een stimuleringssubsidie voor de organisatie van de Kabaal Contest en de organisatie van het nieuwe onderdeel het Kunstpark zal pas worden toegekend nadat Stichting Kunstof een hiervoor een nadere onderbouwing heeft gegeven.

Op 10 mei 2008 geeft Stichting De Schiedamse Molens op haar eigen manier invulling aan de Nationale Molendag door middel van het thema Molens en jenever tussen kunst en kitch. In de programmering is sprake van kunstexposities, workshops, taxateurs en een kunst- en kitchmarkt.

In 2008 wordt voor de 20^e keer het Maasboulevardfeest georganiseerd van 10 juli t/m 13 juli. Het Maasboulevardfeest is een meerdaags feest voor het hele gezin en voor jong en oud. Het kenmerkt zich zoals altijd door een gevarieerde en brede programmering. Om de 20^e editie feestelijk af te sluiten is een extra stimuleringssubsidie aangevraagd voor een eenmalige vuurwerkshow vanaf een ponton in de Nieuwe Maas. Deze subsidie zal worden verstrekt mits hiervoor een vergunning wordt verleend.

Stichting Kicky wil op 3 augustus in het Beatrixpark het familiefestival Zomerbeat in de City organiseren. Voor de allerkleinsten is er een kidsarea, voor de jongeren een Urban programma. Naast de wereldmuziek op het hoofdpodium kan men in het park ook genieten van de wereldkeuken in al haar multiculturele facetten.

In 2008 worden voor de 24^e keer de Brandersfeesten georganiseerd met als thema Schiedam in beweging. Stichting Brandersfeesten faciliteert en biedt een basisstructuur aan waarbinnen tal van Schiedamse partijen zelf initiatieven kunnen ondernemen en kunnen participeren.

De Brandersfeesten starten op vrijdagavond met de Taptoe. Op zaterdag worden de Brandersfeesten en het Watersportweekend gezamenlijk geopend. De binnenstad bruist van spektakel met muziek en theater, de Brandersmarkt, de Brandersroute, de Waterspelen en natuurlijk de Gondelvaart op de zaterdagavond.