Woonbond


19-03-2008

Mitros krijgt gele kaart voor slecht geïsoleerde huizen

Woningcorporatie Mitros heeft op woensdag 19 maart een gele kaart gekregen van de Woonbond en de Stichting Natuur en Milieu. De Utrechtse verhuurder kreeg de kaart voor het grote aantal meldingen van slecht geïsoleerde Mitroswoningen (met name in de stad Utrecht) bij het Meldpunt Energieverspilling.

Mitrosdirecteur Marien de Lange zei de gele kaart weliswaar onterecht te vinden, maar de uitreiking ervan te beschouwen als een aanmoediging om er stevig tegen aan te gaan. Hij zegde toe met de huurderskoepels Mitropool en VBN aan tafel te schuiven om de prioriteiten vast te stellen.
Behalve de gele kaart kreeg Mitros voor één van de gemelde woningen ook een energieprestatieadvies (EPA). Door concreet aan te geven wat er aan een woning mankeert en wat daar aan kan worden gedaan, willen we duidelijk maken dat isolatie van de gemelde woningen niet alleen noodzakelijk is, maar ook mogelijk, aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. In de EPA-woning blijkt maar liefst 55% op de gasrekening te kunnen worden bespaard. Simpelweg door enkel glas te vervangen door dubbel glas (hr++) , de spouwmuren te isoleren en de kachel (inclusief de geiser) te vervangen door een hr-combiketel. Paping wees erop dat het aantal gemelde woningen misschien niet schokkend lijkt, maar dat elke woning wel een heel complex representeert.