Partij van de Arbeid

Een partij in beweging

19-03-2008 03:54

Oud-voorzitter Felix Rottenberg zei ooit 'de organisatie bepaalt straks de kwaliteit van het argument.' Onder dat motto werkt het partijbestuur hard aan het werkplan Een partij in beweging. Kernpunten uit het werkplan zijn; de versterking van de partijdemocratie, de vitalisering van de partijorganisatie en een herijking van de inhoudelijke koers.

De afgelopen weken ging het partijbestuur het land in om over het concept werkplan te discussiëren met leden. Samen met de ledenwerkgroepen de Rooie Veren, de Commissie Meer Pit! en de Tweede-Kamerfractie organiseerde het partijbestuur avonden in Herenveen, Arnhem, Rotterdam, Weert en Alkmaar om met de leden van gedachten te wisselen.

De plannen komen voort uit de bijzondere opdracht waarmee dit partijbestuur van start is gegaan: de opdrachten van de Commissie Vreeman en de uitspraken van het Congres van oktober vorig jaar. In de bijeenkomsten was er voor de leden alle ruimte om aan te geven wat zij vinden van de ideeën van het partijbestuur, zoals méér inspraak en mínder toespraak en het voeren van een permanente campagne. De opmerkingen van de leden worden nu verwerkt in het werkplan, dat op 13 en 14 juni aan het Congres wordt voorgelegd. Het werkplan zal zodra alle opmerkingen zijn verwerkt volledig op pvda.nl te vinden zijn.

In de digitale bibliotheek vindt u de verslagen van de verschillende ledenbijeenkomsten.

U kunt op de website ook meediscussiëren over het verbeteren van de ledendemocratie.

Voor nu het werkplan in vogelvlucht:

Krachtige koppeling van beginselen en beleid
Hoe?
Door een breed inhoudelijk debat in de partij aan te gaan dat moet resulteren in een scherpere koers. Drie thema's staan daarbij centraal: arbeid, integratie en publieke sector.

Richting geven aan debat, voortgang stimuleren en strategische hoofdlijnen voor permanente campagne formuleren Hoe?
Door het in het leven roepen van een Strategisch Beraad bestaande uit de partijleider, de partijvoorzitter, de directeur van het wetenschappelijk instituut (WBS), campagnemanager en fractievoorzitters uit Eerste en Tweede Kamer.

Permanente programmacommissie voor alle verkiezingsprogramma's en het desgevraagd aanleveren van bouwstenen voor lokale programma's Hoe?
Een deel van de leden van de programmacommissie voor de Europese Verkiezingen wordt ook lid van de programmacommissie voor de Tweede Kamer. Deze permanente leden houden de inhoudelijke ontwikkelingen binnen de partij continu bij. Zo zorgen we ervoor dat we het programma continu schrijven en niet een half jaar voor de verkiezingen.

Meer invloed voor leden
Hoe?
Stem- en spreekrecht voor leden op congressen, slagvaardiger politiek forum en adviesraad verenigingszaken, meer discussie in partijmedia.

Goede relatie tussen landelijke organisatie en afdelingen Hoe?
Ondersteuning afdelingen met maatwerk en helpen van zwakke afdelingen, projectfonds regionale activiteiten, veel meer aandacht voor (ondersteuning bij) werving en selectie.

Permanente campagne
Hoe?
Door het lokaal ondersteunen van permanente campagneteams en het uitwisselen van ervaringen tussen lokale permanente teams en het landelijk permanente campagneteam.