Gemeente Doetinchem

Persbericht 19 maart 2008

Handhavers Doetinchem gaan intensief samenwerken

De toezichthouders en handhavers die actief zijn op Doetinchems grondgebied gaan intensief samenwerken. Met als motto schouder aan schouder is hiermee op woensdag 19 maart 2008 een start gemaakt.

Tijdens een handhavingsbijeenkomst, waarbij alle disciplines aanwezig waren, zijn prioriteiten voor 2008 geformuleerd. Tijdens de handhavingsestafette op 20 juni a.s. zal naar deze prioriteiten de meeste aandacht uitgaan. Uiteindelijk doel is om in 2008 een integraal handhavingsprogramma te formuleren.

Nieuw insigne
Burgemeester Kaiser maakte van de gelegenheid gebruik om een nieuw landelijke insigne bij de Doetinchemse buitengewoon opsporingsambtenaren (boas) op te spelden. Buitengewoon opsporingsambtenaren zijn in Doetinchem onder andere actief op terreinen als parkeer- en verkeershandhaving, hondenbeleid, toezicht op de markt, milieuregelgeving, apv, leerplicht, bouw- en woningtoezicht, sociale recherche, arbeidsinspectie en natuurbeheer. De geüniformeerde buitengewoon opsporingsambtenaren zijn vanaf nu herkenbaar aan een eigen insigne. Het insigne is bedoeld om het veiligheidsgevoel van de burgers te vergroten en om duidelijkheid te verschaffen over hun bevoegdheden. Buitengewoon opsporingsambtenaren hebben meer bevoegdheden dan toezichthouders zoals wijkwachten, maar minder dan politiemensen.

Handhaving en toezicht op vele terreinen
Voor de politie is handhaving van de openbare orde een van de twee hoofdtaken (naast het opsporen van verdachten van misdrijven). De politie werkt voor de handhaving nauw samen met bijvoorbeeld de gemeentelijke wijkwachten. Voor de gemeente geldt dat zij toezicht houdt op allerlei regelgeving zoals op het gebied van bouwen, milieu en de apv. Daarbij is er in toenemende mate sprake van algemene regels, zodat een vergunning vaak niet meer nodig is. Naast gemeente en politie zijn meer overheidsorganisaties als toezichthouder en handhaver actief. Staatsbosbeheer, het waterschap en de brandweer zijn hier voorbeelden van. Zo is de brandweer verantwoordelijk voor de controle en handhaving op het brandveilig gebruik van gebouwen. Het gaat dan om gebouwen die een zogenaamde gebruiksvergunning hebben, zoals ziekenhuizen, tehuizen en gebouwen waar veel mensen samenkomen.