Stichting Natuur en Milieu

De vliegtax gaat door
19 maart 2008 - De vliegtax gaat gewoon in per 1 juli 2008. De rechtbank in Den Haag heeft dat vandaag in een kort geding besloten. Een beroep op internationale verdragen door onder andere de ANVR en Schiphol mocht niet baten. Stichting Natuur en Milieu is blij met de uitspraak. De vliegtax is een eerste stap om het onterechte belastingvoordeel voor de luchtvaart recht te trekken.

De luchtvaart is de enige vervoerstak die geen accijns betaalt op brandstoffen of BTW op tickets. In internationale verdragen is dit niet toegestaan. Vliegen is daardoor kunstmatig goedkoper dan andere vormen van vervoer. De luchtvaartsector wordt hierdoor als het ware gesubsidieerd. Via de vliegticketheffing - die de rechter nu toestaat - wordt dit achterstallig onderhoud deels goed gemaakt.

De luchtvaart is een van de grootste vervuilers. Goedkoop vliegen is niet meer van deze tijd. Natuur en Milieu roept het kabinet dan ook op om alles in het werk te stellen om er in Europees verband voor te zorgen dat de luchtvaart net zo wordt behandeld als andere vervoerstakken, en daarnaast gaat betalen voor vervuiling.

Publicatiedatum: 19-03-2008