FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Staking VDL Bova groot succes

Zo'n 300 werknemers van VDL Bova hebben vandaag hun werk voor 24 uur neergelegd. Bova is het grootste bedrijf van bussenbouwer VDL. Het was de eerste keer dat werknemers van VDL Bova het werk hebben neergelegd.

Maria Sigmond, bestuurder FNV Bondgenoten: "Zo'n grote groep stakers moet consequenties hebben voor de productie. Ik ben ontzettend trots op de mensen. Het is niet niks om je werk neer te leggen, maar ze weten waarvoor ze het doen."

Tijdens de stakingsbijeenkomst in Valkenswaard sprak landelijk onderhandelaar Jos Brocken. Hij vertelde de aanwezigen dat er een uitnodiging ligt van de werkgevers om weer te gaan praten. Ook zei hij dat het nog niet duidelijk is of het overleg van vrijdag het conflict gaat oplossen. "Op mijn vraag of als het nodig zou zijn de werknemers van Bova het werk opnieuw stil zouden leggen, ontstond een overdonderend gejuich. De zaal trilde er van. Het is overduidelijk dat deze mensen een goede cao willen en bereid zijn daarvoor te vechten."

In deze vierde week van de estafettestaking in de kleinmetaal gaan weer vele grote en kleinere bedrijven in staking. Ook heeft FNV Bondgenoten in verschillende gebieden regionale stakingen uitgeroepen. Wanneer de komende gesprekken met de werkgevers geen oplossing bieden, wordt op `3^e en 4^e Paasdag' 48 uur gestaakt door installateurs van GTI, Imtech en Worksphere.

Op woensdag 19 maart wordt er gestaakt bij de volgende bedrijven:
* Regionale stakingsdag in Heerhugowaard, Crawford, Gebr. Kok, Breman Reus, J en P Schouten, vanaf het terrein van Crawford, Marconistraat 18 te Heerhugowaard, vertrekken de stakers met drie open vrachtwagens en band naar actiecentrum Babylon, Pannekeetweg 20 te Heerhugowaard, tussen 9.30 en 10.00 uur vertrekken de stakers naar de bedrijven om meer werknemers te overtuigen te gaan staken. Om 12.00 uur is er in Babylon een lunch voor de stakers.
* Energiewacht GEAS, Wouter Witzel, actiecentrum: Partycentrum Vrieler, Brinkstraat 301, te Enschede, van 8.00 tot 10.00 uur
* HSF, actiecentrum: De Tol, Rijksweg 19 te Duiven, van 7.30 - 10.00 uur

* DEO, actiecentrum: Van der Valk Hotel, Atlanta 10 te Emmen van 6.00 tot 9.00 uur

* Hunzepower, actiecentrum Hotel Hiddenerberg, Holtmeanterant 15 te Steenwijk, van 7.45 tot 9.00 uur

* Inhome gaswacht, actiecentrum De Skans, Loaijerstrjitte 2 te Gorredijk, van 7.45 tot 9.00 uur

* Polem, actiecentrum De Wildeman, Schilten 6 te Lemmer, van 5.15 tot 9.00 uur

* Veenstra Glazenborg, actiecentrum Lamain, Bosstraat 25 te Winschoten, van 7.30 tot 9.00 uur

* Bakker Sliedrecht en Verhoef Elektrotechniek, actiecentrum: Partycentrum de Lockhorst, Sportlaan 1 te Sliedrecht, van 7.00 tot 9.30 uur.

---