Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

Werkgevers steeds meer bezig met vernieuwing

Datum: 19 maart 2008

(Persbericht AWVN)

Werkgevers werken steeds nadrukkelijker met vernieuwende, eigentijdse oplossingen voor hun bedrijfsvraagstukken waarbij de inzet van personeel in het geding is. Termen als `sociale innovatie, arbeidstijdmanagement en levensfasebeleid zijn nauwelijks meer weg te denken uit het HR-beleid.
Dat blijkt uit een vorige week gehouden enquête onder de leden van werkgeversvereniging AWVN.

Iets meer dan de helft van de respondenten zegt komend jaar vernieuwing van sociaal beleid op de agenda van het arbeidsvoorwaarden-/CAO-overleg te zetten. De top-vijf van onderwerpen: levensfasebeleid, arbeidstijdmanagement, resultaatgericht belonen, gezondheidsbeleid en kennis & employability. Werkgevers hebben daarbij vooral behoefte aan tijd, aangezien het vinden van goede nieuwe oplossingen eenvoudigweg veel tijd kost. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de roep om goede voorbeelden eveneens groot is.
Om buiten het terrein van de CAO productiviteitsverbetering te realiseren, gebruiken werkgevers vooral thema's als kennis & employability (62%) en resultaatgericht belonen (52%). Ook ziet een ruime meerderheid van de respondenten het belang van goede arbeidsverhoudingen als voorwaarde voor het moderniseren van traditionele structuren en systemen in sociaal beleid. Voor nieuwere problemen die voortkomen uit de verkrappende arbeidsmarkt zoals levensfasebeleid en arbeidsparticipatie zijn werkgevers nog erg op zoek naar innovatieve oplossingen.

Sociale innovatie is vernieuwing van het arbeidsproces, met als doel de arbeidsproductiviteit en de arbeidsparticipatie te verbeteren. Om het AWVN-concept Sociale Innovatie / Slimmer werken op de agenda van bedrijven en brancheorganisaties te houden, reikt AWVN elk kwartaal een innovatietrofee uit, de jury kiest de jaarwinnaar uit de vier kwartaalprijswinnaars. Gisteren ontving in Hilversum de Nederlandse Spoorwegen de jaarprijs 2007.
Daarnaast is AWVN mede-oprichter van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI), een instituut dat goede voorbeelden verzamelt en onderzoek doet rond innovatie van sociaal beleid.
---