Gemeente Castricum

Beleid voor antenne-installaties in de maak

Conceptbeleid vanaf 19 maart ter inzage

Naar aanleiding van de raadsactiviteit van afgelopen 7 oktober is het conceptbeleid voor antenne-installaties vormgegeven en voorgelegd aan de providers en het antennebureau. Het conceptbeleid ligt vanaf 19 maart voor zes weken ter inzage op het gemeentehuis van Castricum.

Groei

Door het toenemende aantal gebruikers van telecom-netwerken groeit de vraag naar plaatsingsmogelijkheden voor telecom-zendinstallaties, zowel in de bebouwde kom als daarbuiten. Voor de plaatsing van dergelijke installaties tot 5 meter op bestaande bouwwerken is (zowel voor de masten als de installaties op gebouwen) géén bouwvergunning vereist. Het beleid zegt dan ook niets over bouwvergunningvrije antennes, behalve voor gemeentelijke eigendommen. Voor plaatsing van antennes hoger dan 5 meter en op monumenten of binnen beschermd stads- en dorpsgezicht is wel een bouwvergunning vereist. Het beleid is dan ook opgesteld voor dit soort antenne-installaties.

Plaatsing

Beleid geeft richting om plaatsing op een stedenbouwkundig, landschappelijk en maatschappelijk verantwoorde wijze te laten plaatsvinden. In het beleid wordt per gebied (bebouwde kom, bedrijventerrein, buitengebied, sportterrein, natuur- en recreatiegebied) vastgelegd en voor verschillende functies in deze gebieden aangegeven of er een stimulerend of restrictief beleid moet worden gehanteerd. Er wordt gekeken naar woonfuncties, werkfuncties, gebouwen waar mensen langdurig verblijven, onderwijs, zorg, recreatieve functies, infrastructurele functies en gemeentelijk eigendom.

Inspraak

Het concept antennebeleid ligt vanaf 19 maart 2008 voor zes weken ter inzage op het gemeentehuis in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1 te Castricum en bij de sector Ruimte, Zonnedauw 4 in Limmen (zie ook de bijlage onderaan dit bericht). Gedurende deze periode kan gereageerd worden op het conceptbeleid. Reacties naar het college van burgemeester en wethouders, postbus 1301, 1900 BH te Castricum.


---