Gemeente Heerlen

19 maart tot 16 juni

Vrouwen laten Heerlen glimlachen met expositie 'Alledaagse mensen bezoeken Heerlen'

De stichting 'Vrouwen laten Heerlen glimlachen' organiseert vanaf 19 maart de expositie 'Alledaagse mensen bezoeken Heerlen'. Drie maanden lang zal kunstenares Christel Lechner haar 'alledaagse mensen' aan Heerlen uitlenen en zullen zij de stad opfleuren met hun aanwezigheid. Op 15 locaties in en rond het centrum van Heerlen komen zo'n 60 levensgrote beelden te staan. Het is voor het eerst in Nederland dat de beelden van Lechner op deze schaal in de openbare ruimte worden geëxposeerd. De beelden zijn hierdoor 3 maanden lang, 7 dagen per week en 24 uur per dag gratis te bezichtigen. Zo zet 'Alledaagse Mensen bezoeken Heerlen' Heerlen buitengewoon op de kaart.

De stichting 'Vrouwen laten Heerlen glimlachen' is vorig jaar opgericht door drie enthousiaste en betrokken Heerlense vrouwen. De stichting wil een bijdrage leveren aan de positieve ontwikkelingen in de stad door activiteiten te organiseren die bezoekers en inwoners van Heerlen laten glimlachen. De expositie 'Alledaagse mensen bezoeken Heerlen' is de eerste activiteit die de stichting organiseert. De stichting is inmiddels ook hard bezig om rond de expositie een programma met randactiviteiten te organiseren.

Christel Lechner

De Duitse beeldhouwster Christel Lechner maakt levensgrote beelden van mensen uit het alledaagse leven. De beelden zijn gemaakt van beton. Daarna worden de ze beschilderd, waarmee Christel een brug slaat tussen beeldhouwen en schilderen. Overal waar haar beelden staan, worden mensen met een glimlach op hun gezicht aangetrokken om de beelden van dichtbij te bekijken, aan te raken of te fotograferen. De beelden stralen warmte, levensvreugde en humor uit.

Gemeentelijke bijdrage

Het college van Heerlen vindt de verdere verbetering van het centrum belangrijk. Daarbij gaat het niet alleen om gebouwen en stenen, maar vooral om levendigheid en activiteiten. De plannen om op korte en lange termijn in het centrum aan de slag te gaan, liggen vast in de Integrale Centrumvisie. Omdat de expositie 'Alledaagse mensen bezoeken Heerlen' perfect past bij de korte termijn plannen wordt uit het budget van de Integrale Centrumvisie een bijdrage van E 25.000,- aan de tentoonstelling verleend.

Sponsoren
Naast de gemeentelijk bijdrage is de stichting op zoek gegaan naar sponsoren om de expositie mogelijk te maken. De stichting is dan ook bijzonder blij dat een groot aantal sponsoren enthousiast wilde bijdragen aan 'Alledaagse mensen bezoeken Heerlen'. Inmiddels kan de stichting rekenen op bijdragen van: Mercurius Beleggingsmaatschappij - Aevitae - Heuts Automaterialenhandel - Rabobank - Media Groep Limburg - van de Weijer-Leussink-Hendriks notarissen - Thuis & Partners advocaten - Hotel Kasteel Terworm - Mediaan/ABS BV - Van Hooren drukkerij en repro bv - Provincie Limburg - Eneco - In Gen Thún.


---

Uitnodiging voor de pers: graag nodigen wij u hierbij alvast uit voor de rijdende persconferentie op woensdag 19 maart om 10.30 uur. U wordt verwacht bij Kasteel Terworm waar gratis parkeergelegenheid is. Tijdens een busrit langs de beelden heeft u alle gelegenheid om vragen te stellen aan de bestuursleden van stichting 'Vrouwen laten Heerlen glimlachen', kunstenares Christel Lechner en wethouder Riet de Wit. De bus kan op elke gewenste locatie stoppen om foto's of filmbeelden te schieten. Omdat we u een zitplek in de bus willen garanderen, verzoeken wij u vriendelijk om vooraf te melden of en met hoeveel personen u wilt deelnemen aan de rijdende persconferentie. Aanmelden graag via Francine Pelzers (f.pelzers@heerlen.nl of 045-5604365)

Foto's: in de bijlagen twee rechtenvrije trucagefoto's waarin de beelden op Heerlense locaties geplaatst zijn.

HEERLEN, 7 maart 2008

Voor meer informatie over de stichting of tentoonstelling: stichting 'Vrouwen laten Heerlen glimlachen'
Margriet Kousen (voorzitter)
Tel: (045) 5410747 / (06) 48244160
e-mail: glimlachen@margrietkousen.nl

Voor meer informatie over de gemeentelijke rol:
Gemeente Heerlen, afdeling Communicatie
Francine Pelzers, 045-5604853
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl


---- --