Vereniging Milieudefensie

Persbericht ­ embargo tot 19 maart 2008, 9.00 uur

Fanfare met kettingzagen voor Dimas bij aanbieding onderzoeksrapport Milieudefensie ontdekt fout hout in EU-bouwprojecten

Amsterdam, 17 maart 2008 ­ Milieudefensie trof de afgelopen maanden in vier bouwprojecten van de Europese Unie fout hout aan. Het hout komt uit de Amazone, Centraal Afrika, Rusland en Indonesië, waar op grote schaal illegaal en destructief wordt gekapt, en is ingekocht bij leveranciers die illegaal kappen. Milieudefensie biedt het rapport woensdag 19 maart aan Eurocommissaris Dimas (milieu) aan met een fanfare van kettingzagen en hakbijlen. Milieudefensie roept de Europese Commissie op om met bindende milieuwetgeving het illegaal gekapte hout van de Europese markt te weren.

Milieudefensie onderzocht het houtgebruik in bouwprojecten die de Europese Unie financiert en waar de Europese Commissie zelf in gehuisvest is. Milieudefensie trof in deze recente bouwprojecten de houtsoorten vuren, meranti, ipé en azobé aan zonder certificaat voor legaal of duurzaam bosbeheer. Het meranti hout is afkomstig uit gebieden waar tot tachtig procent van de kap illegaal is. Het azobé hout is geleverd door een Kameroenees en Italiaans kapbedrijf die illegaal kappen in Kameroen. In het onderzoeksrapport staat in welke gebouwen het foute hout is aangetroffen.

De Europese Commisie werkt al sinds 2003 aan het FLEGT-actieplan om de illegale houtkap en handel tegen te gaan, maar er is nog steeds geen wetgeving die het illegaal gekapte hout van de Europese markt weert. 'De Europese Commissie houdt zelfs in haar eigen bouwprojecten het illegaal en destructief gekapte hout niet buiten de deur. De oerbossen gaan in razend tempo voor de bijl voor onze bouwprojecten. Het is nu de hoogste tijd voor bindende milieuwetgeving om deze criminele handel tegen te gaan', aldus Anne van Schaik, campagneleider bij Milieudefensie.

Wat? Aanbieding rapport aan Eurocommissaris Dimas met optocht en concert van de 'stop illegal timber trade'-fanfare . Het muziekstuk wordt voorgedragen met kettingzagen, hakbijlen en zaagbladen, onder begeleiding van een dirigent. Waar? Optocht vanaf Rue de Spa en aanbieding bij Berlaymont gebouw, Rue de la Loi 200 Wanneer? 19 maart 2008, optocht vanaf 12:30 uur en aanbieding om 13:00 uur

Illegale kap en gerelateerde handel is een belangrijke oorzaak van de wereldwijde ontbossing van dertien miljoen hectare per jaar, ongeveer de oppervlakte van Griekenland. Ontbossing leidt tot een verlies aan biodiversiteit en versterkt de armoede van zeker een miljard mensen die van de bossen afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud. De helft van het hout dat de Europese Unie importeert uit de risicogebieden Centraal Afrika, Amazone, Rusland en Indonesië, is illegaal gekapt. Producentenlanden verliezen jaarlijks vijftien miljoen US dollar aan inkomsten door illegale kap, acht keer zoveel als de officiële ontwikkelingshulp aan de bossensector in ontwikkelingslanden.

embargo tot 19 maart 2008, 9.00 uur



Vereniging Milieudefensie