Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 051

datum: 17 maart 2008

Kinderen planten klimaatbosje in Vathorst

De gemeente Amersfoort is één van de ruim 400 gemeenten die op woensdag 19 maart Nationale Boomfeestdag viert. Tussen 10.00 uur en 11.30 uur planten kinderen uit groep 8 van basisschool de Gondelier een klimaatbosje op het terrein van natuurboerderij 'De Brinkhorst' in Vathorst. Aansluitend onthult wethouder Gerda Eerdmans een informatiepaneel dat door de kinderen is gemaakt. Het planten van de bomen gebeurt in samenwerking met Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) dat tijdens de Boomfeestdag nog drie klimaatbosjes elders in de wijk aanlegt.

Natuurboerderij 'De Brinkhorst' is in aanbouw. Het terrein van de boerderij wordt momenteel ingericht. Het groen op het terrein krijgt een recreatieve en educatieve functie. Het klimaatbosje kan een rol vervullen binnen beide functies en past daarom uitstekend bij de inrichting.

Duurzaamheid

Een klimaatbosje bestaat uit minimaal drie walnotenbomen die in een opvallende driehoeksvorm zijn geplant. De keuze voor deze bomen is bewust gemaakt. De walnotenbomen kunnen in de toekomst onderdeel uitmaken van natuurlessen voor basisscholen. Omwonenden en gezinnen die De Brinkhorst bezoeken, kunnen in de herfst naar hartenlust walnoten rapen. Het verhaal achter de klimaatbosjes kan op een heel natuurlijke en aansprekende manier worden doorgegeven. Een ander voordeel van deze bomen is hun duurzaamheid. Walnotenbomen worden doorgaans minstens honderd jaar oud en nemen al die tijd CO2 op uit onze atmosfeer. Ze dragen dus hun eigen steentje bij aan de vermindering van het broeikaseffect. Na de kap kan het harde, waardevolle hout worden gebruikt voor duurzame producten, zoals meubels.

Het planten van klimaatbosjes is een initiatief van 'Landschapsbeheer Nederland' en 'De Landschappen' en maakt deel uit van de landelijk campagne HIER. Het initiatief sluit aan bij de ambities van het college van de gemeente Amersfoort: een CO2 neutraal Amersfoort in 2030.

Informatiepaneel

Het informatiepaneel blijft tijdens de Boomfeestdag staan. Daarna gebruiken de leerlingen het paneel voor het project 'Ontwerp en droom je eigen woonwijk', waarin verschillende stappen in het bouwproces aan de orde komen. Het project waar De Gondelier samen met bassischool de Vuurvogel aan meedoet, is op 6 maart van start gegaan.

Informatie: Katinka Regtien, communicatiemedewerker CNME, maandag en dinsdagochtend bereikbaar op 033 469 52 11 of 06 13 90 57 90, e-mail: k.regtien@amersfoort.nl. Voor vragen over de klimaatbosjes die elders in de wijk worden aangelegd: Wieke Wisselink, projectmanager OBV, telefoon 033 451 10 10, e-mail: w.wisselink@vathorst.com.

Programma:
10.00 uur Start Boomfeestdag, school en wethouder Gerda Eerdmans aanwezig. 10.00 -10.15 uur Ontvangstwoord organisatie (Anne de Feijter, Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME) en Giel van der Vlies (OBV), uitleg plantactiviteit door Robert Brugman (aannemersbedrijf De Ridder) 10.15 -10.30 uur Kinderen graven samen met wethouder Eerdmans drie plantgaten 10.30 -11.00 uur Kinderen planten bomen, Gerda Eerdmans onthult informatiepaneel. 11.00 - 11.30 uur Afsluiting met een drankje en hapje voor alle aanwezigen. 11.30 uur Einde Boomfeestdag.

De pers is van harte uitgenodigd om De Nationale Boomfeestdag bij te wonen Locatie: Natuurboerderij 'De Brinkhorst', Amersfoort . De Brinkhorst ligt tussen de Wezeperberg en de Wageningseberg en naast de Kamers. Datum: woensdag 19 maart
Tijd: vanaf 10.00 uur


---- --