Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persbericht, 18 maart 2008. EMBARGO TOT WOENSDAG 19 MAART 16:15 UUR.

Aardwetenschapper wint NWO-Vening Meinesz prijs

Dr. Guido van der Werf heeft de NWO-Vening Meinesz prijs gewonnen. NWO Aard-en Levenswetenschappen geeft deze prijs aan de meest veelbelovende, pas gepromoveerde aardwetenschapper. Van der Werf, die vooral onderzoek naar koolstofemissies bij bosbranden doet, ontving de prijs van 10.000 euro tijdens het negende Nederlands Aardwetenschappelijk Congres op 19 maart in Veldhoven.

Guido van der Werf werkt bij de afdeling Hydrologie en Geo-milieuwetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op de rol van bosbranden en ontbossing bij de uitstoot van broeikasgassen, en op de relatie tussen klimaat en ontbossing.


*** Bosbranden ***
Zijn promotie onderzoek deed hij deels in de VS, bij de gerenommeerde instituten NASA en California Institute of Technology. Bijzonder was dat hij zowel biogeochemische modellen als informatie over branddetectie vanuit satellieten gebruikte, aangevuld met atmosferische modellen. Hij combineert zo gegevens uit verschillende onderzoeksvelden, voor de jury een duidelijk teken van originaliteit in wetenschappelijk onderzoek.

Door zijn onderzoek ontwikkelde hij een dataset die over de hele wereld wordt gebruikt om de chemie van de atmosfeer beter te begrijpen. De dataset levert betrouwbare schattingen op van de koolstofemissies bij bosbranden op mondiale schaal. Van der Werf liet zien dat CO2 emissies van bosbranden, met name die in de tropen, ongeveer dertig procent bedragen van fossiele brandstof emissies. De netto emissies zijn echter lager; een deel van de CO2 emissies wordt namelijk gecompenseerd omdat de vegetatie na een brand weer aangroeit. Emissies door met name ontbossingsbranden lijken verder verantwoordelijk te zijn voor de schommelingen in de jaarlijkse groeisnelheid van CO2 en methaan in de atmosfeer.


*** Science citaties ***
Guido van der Werf werd met dit onderzoek eerste auteur van onder andere een Science-publicatie. Zijn publicaties worden zéér vaak geciteerd, wat wijst op de internationaal brede erkenning van de kwaliteit van zijn werk. Dankzij zijn data-onderzoek is er meer inzicht gekomen in de bijdragen van bosbranden aan de verhoogde concentraties van broeikasgassen in de atmosfeer. Dit is van groot belang wanneer op een mondiale schaal, zoals afgelopen december op Bali, afspraken worden gemaakt over het klimaat. Het werk van Van der Werf levert de zo noodzakelijke wetenschappelijke achtergrond om te komen tot dit soort afspraken.


*** Vening Meinesz ***
Felix Vening Meinesz was één van de grondleggers van de Nederlandse aardwetenschappen. Uit zijn nalatenschap komt deze prijs voor aanstormend talent in de aardwetenschappen. De prijs is bedoeld ter financiering van onderzoeksgerelateerde kosten, zoals een studiereis, voor onderzoekers die korter dan vijf jaar geleden gepromoveerd zijn en in Nederland werken.

Menige topper in de Nederlandse aardwetenschappen won eerder de NWO-Vening Meinesz prijs. Sinds 1965 ging die naar achtereenvolgens dr. R.D. Schuiling (1965), dr. J.D.A. Zijderveld (1968), dr. G.B. Engelen (1972), dr. J.A. Schouten (1972), dr.ir. N. van Breemen (1976), dr. A.M.H. Nolet (1983), dr. R.K. Snieder (1989), dr. F. Marin (1998), dr. W Krijgsman (2000) en dr. W. van Westrenen (2006).


---
Noot voor de redactie,