Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 053

datum: 19 februari 2008

College kiest Hogeweg, Leusderweg en Kleine Haag als definitieve locaties daklozenopvang

Het college stelt voor aan de gemeenteraad om de volgende locaties aan te wijzen als definitieve opvanglocaties: Hogeweg 120 voor een hostel voor harddrugsverslaafden Leusderweg 24 voor een 24-uursopvang voor alcoholverslaafden Kleine Haag 3 voor een algemene dagopvang
Daarnaast stelt het college voor om op het perceel Hogeweg naast 116 een tijdelijk hostel neer te zetten en op het Smallepad naast nr. 6 een tijdelijke dagopvang.

Het college van B&W heeft na een intensief participatietraject en een zorgvuldig afwegingsproces een keuze gemaakt voor de locaties voor een hostel, een alcoholopvang en een algemene dagopvang. Om tot deze keuze te komen zijn in januari buurtgesprekken gevoerd met omwonenden van alle locaties op de shortlist. Daarnaast heeft het college op verzoek van de gemeenteraad onderzocht of er in het huidige zorgcentrum voor dak- en thuisloze harddrugsverslaafden aan de Kleine Haag 3 een andere opvangfunctie kan worden ondergebracht. De opmerkingen uit buurtgesprekken en suggesties van de raad heeft het college betrokken in de keuze voor de drie definitieve locaties. Ze hebben ook geleid tot een paar gewijzigde voorstellen ten opzichte van de oorspronkelijke plannen. De belangrijkste voorstellen zijn:

Een 24-uursopvang voor dak- en thuisloze alcoholverslaafden. In het oorspronkelijke plan werd uitgegaan van een dagopvang voor deze doelgroep. Uit de buurtgesprekken over de locaties voor alcoholopvang is de nadrukkelijke wens naar voren gekomen om van de alcoholopvang een 24-uursopvang te maken, zodat de overlast door dakloze alcoholverslaafden verder kan worden teruggedrongen. Ook vanuit de zorg bekeken is de verwachting dat een 24-uursopvang nog effectiever is dan een dagopvang.

Een andere functie voor het zorgcentrum voor harddrugsverslaafden. De aanleiding om de locatie Kleine Haag mee te nemen in de zoektocht naar opvanglocaties is de terugloop van het aantal cliënten in het zorgcentrum. Bij de start van het zorgcentrum waren er 58 cliënten. Inmiddels is tweederde uitgestroomd naar o.a. zorgtrajecten of vormen van begeleid wonen. De 21 cliënten die nu nog in het zorgcentrum komen zijn zo opgeknapt dat ze gebruik kunnen maken van een hostel, waardoor het aantal bezoekers nog verder terugloopt. Voorgesteld wordt daarom om de Kleine Haag om te vormen tot algemene dagopvang.

Naast definitieve ook tijdelijke opvangvoorzieningen Het realiseren van de definitieve opvanglocaties neemt al gauw enkele jaren in beslag. Om de overlast door daklozen snel te kunnen terugdringen en de specifieke zorg aan de verschillende groepen op korte termijn te kunne inzetten, stelt het college voor om ook tijdelijke opvangvoorzieningen ter realiseren: een tijdelijke dagopvang aan het Smallepad, een tijdelijk hostel op het perceel Hogeweg naast nr. 116. Daarnaast wil het college het zorgcentrum tijdelijk inrichten als zorgcentrum voor alcoholverslaafden

Hoe gaat het verder?
Het advies van het college gaat naar de gemeenteraad voor definitieve besluitvorming. Voordat de raad een standpunt inneemt, organiseert hij een hoorzitting op dinsdagavond 8 april. Belanghebbenden kunnen dan hun reactie geven op de voorstellen. De informatie uit de hoorzitting gebruiken de raadsleden om hun standpunt te bepalen. Nadere informatie over het voorstel is te vinden op www.amersfoort.nl/daklozen.

Informatie: Joyce de la Croix, communicatieadviseur sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), telefoon: 469 45 04, e-mail: jec.delacroix@amersfoort.nl.


---- --