Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 054

datum: 19 maart 2008

Uitkomsten onderzoek integriteit NV SRO

Bij NV SRO zijn voldoende waarborgen voor een rechtmatige en integere opdrachtverlening. Dat blijkt uit onderzoek door BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten) in opdracht van de gemeente Amersfoort. Bij de onderzochte casus Elleboogkerk hebben de betrokken medewerkers van SRO gewerkt volgens de regels voor aanbesteding zoals die door de gemeente Amersfoort zijn vastgesteld en door SRO worden gevolgd.

In het onderzoeksrapport wordt tevens gesteld dat SRO bij aanbesteding van onderhouds-werkzaamheden aan derden uitsluitend zaken doet met bedrijven die de veiligheidsregels aantoonbaar kennen. Het college verzoekt SRO op adequate wijze aandacht te schenken aan de in het rapport geformuleerde aanbevelingen.

Aanbevelingen
BING doet in het onderzoek aanbevelingen voor verbeteringen. BING adviseert om bij eventuele inhuur waarbij familierelaties aan de orde zijn de opdrachtverstrekking strakker te borgen. Ook beveelt BING SRO aan om integriteitbeleid verder te ontwikkelen en bewustheid van integriteitrisico's te vergroten, waaronder het risico van (de schijn van) belangenverstrengeling. Daarnaast wordt SRO in overweging gegeven om bij het inhuren van derden expliciet aandacht te vragen om de regels voor veiligheid en toezicht te volgen, vooral als het gaat om onderhoud aan kwetsbare panden zoals monumenten.

Aanleiding
SRO verricht in opdracht van de gemeente Amersfoort onderhoudswerkzaamheden aan diverse objecten in de stad. Eén van deze objecten was de Elleboogkerk, die door een grote brand op 22 oktober 2007 is verwoest. Er zijn vragen gerezen over de wijze waarop SRO de loodgieterswerkzaamheden aan de Elleboogkerk heeft aanbesteed. Naar aanleiding hiervan heeft het college van burgemeester en wethouders BING de opdracht gegeven een onderzoek te verrichten naar de wijze waarop de aanbesteding in zijn werk is gegaan.

Doel van het onderzoek
Het doel van het onderzoek was inzicht te verkrijgen in de wijze van opdrachtverlening door SRO in het algemeen en meer specifiek de opdrachtverstrekking in de zaak van de Elleboogkerk. Het onderzoek was daarbij in het bijzonder gericht op de manier waarop bij de gunning van opdrachten wordt omgegaan met familierelaties.

Centrale onderzoeksvraag
De onderzoeksvraag luidde: "zijn er bij SRO voldoende waarborgen voor een rechtmatige en integere opdrachtverlening en in welke mate is er in casus Elleboogkerk aan de richtlijnen voldaan?". Het volledige onderzoek is te vinden op de website van de gemeente Amersfoort, www.amersfoort.nl.

Informatie: Herman Wiersema, woordvoerder gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 43 63, 06 52 53 55 41 of h.wiersema@amersfoort.nl.


---- --