Grootste zeerover ooit in Boxtel


BOXTEL, 20080319 -- Voor het eerst in Nederland is er in het Oertijdmuseum te Boxtel een reconstructie te zien van de grootste rover die ooit de Nederlandse kustwateren onveilig maakte: Mosasaurus hoffmanni.

Preparateur Hans Brinkerink uit Baarn heeft in ruim een jaar tijd, vanuit de bekende fossiele skeletonderdelen, speciaal voor dit museum een reconstructie gemaakt. Het levensechte model heeft een lengte van ruim 10 meter en zwom 70 tot 65 miljoen jaar geleden in ons land rond.

De enorme schedel van een Mosasaurus behoort tot meest spectaculaire vondsten uit de tijd van de dinosaurussen in Nederland ooit gedaan. Blokbrekers vonden hem tijdens hun werk in 1770 in de St. Pietersberg bij Maastricht.

Nadat het origineel in 1794 op last van de toenmalige autoriteiten naar Parijs werd getransporteerd, kreeg Maastricht een onder supervisie van Cuvier vervaardigde replica terug. Hoewel deze replica van uitzonderlijk hoge kwaliteit is, wordt nog steeds geprobeerd het origineel naar Maastricht terug te halen.

Pas in 1829 kreeg het onbekende dier een wetenschappelijke naam: Mosasaurus hoffmanni.
Het fossiel speelde een belangrijke rol bij vragen betreffende het ontstaan van het leven, de ouderdom van de aarde en de veranderlijkheid van soorten: de weg kwam vrij voor nieuwe theorieën, waaronder de evolutietheorie. In die zin behoort de Maastrichtse Mosasaurus tot de belangrijkste fossielen ter wereld: de vondst was van essentieel belang bij de studies van Georges Cuvier, de Fransman die voor het eerst bewees dat de wereld ooit werd bewoond door inmiddels uitgestorven diersoorten.

Mosasaurussen zijn naar zee terug gekeerde reptielen. Vanuit een 1 meter grote varaan-achtige zo'n 90 miljoen jaar geleden werden het de grootste zeereptielen uit het Late Krijt. Alle andere rovers in de zee zoals Ichthyosauriers, Plesiosauriers en zelfs haaien legden het in die tijd af tegen deze zeer succesvolle groep. Ze werden tot 17 meter lang en worden wereldwijd gevonden in aardlagen tot 65 miljoen jaar geleden. Toen stierven ze uit.

Naast deze nieuwe aanwinst zijn er in het Oertijdmuseum ook vele echte botresten van Mosasaurussen te zien uit Zuid Limburg, België, Marokko en Noord Amerika. Uit de laatste twee landen zijn er zelfs haast complete echte skeletten aanwezig. Openingstijden en andere info: www.oertijdmuseum.nl



Verdere info:
Oertijdmuseum De Groene Poort Boxtel
René H.B. Fraaije
0411-616861
info@oertijdmuseum.nl





Oertijdmuseum Boxtel