Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Zorgen om sociale gevolgen van Amsterdamse automaatregelen

Zorgen om sociale gevolgen van Amsterdamse automaatregelen

19-03-2008 * Verkeersminister Eurlings gaf vandaag aan de zorgen van de SP te delen over de sociale gevolgen van de maatregelen die Amsterdam wil nemen om oude auto's te weren. Op een verzoek van SP-Tweede Kamerlid Emile Roemer gaf de minister aan onderzoek te doen naar de gevolgen van deze maatregel voor de mensen die nu een oude auto bezitten. Roemer vreest dat hierdoor mensen getroffen worden die geen nieuwere auto kunnen betalen.
Oude auto in Amsterdam
De Tweede Kamer deed vandaag een breed verzoek aan de minister om onderzoek te gaan doen naar de milieuefficiƫntie, betaalbaarheid en effectiviteit van een sloopregeling voor oude en vieze auto's. Op deze manier hoopt de Tweede Kamer het onzalige plan van Amsterdam om auto's te weren op basis van de leeftijd in plaats van op de daadwerkelijke uitstoot tegen te houden. Op verzoek van Roemer gaat de minister ook onderzoeken of de voertuigregistratie op basis van de daadwerkelijke uitstoot snel geregeld kan worden en daarmee de leeftijdsdiscriminatie van de Amsterdamse auto's kan worden voorkomen.

Roemer is tevreden met de toezeggingen van de minister. "Wij krijgen veel meldingen binnen van mensen die vrezen hun auto weg te moeten doen puur omdat ze niet het geld hebben om een nieuwe auto te kopen. De eigenaar van een milieuvervuilende dure SUV mag gewoon door de stad blijven rijden, maar degene met een kleine oude auto niet. Dit is niet uit te leggen en bovenal zeer oneerlijk. Hopelijk zal de minister dit Amsterdamse plan nu definitief afwijzen."