Industrie Vlaanderen verzet zich tegen retroactieve aanpassing van groene stroom doelstelling Brussel, woensdag 19 maart 2008

De Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) heeft vorig jaar 2.084.243 groene stroomcertificaten uitgereikt, ruim een kwart méér dan de doelstelling van het elektriciteitsdecreet. Mooi resultaat, zou je denken, in plaats van de opgelegde 3,75% werd in 2007 liefst 4,9% groene stroom geproduceerd. Zo lijkt het althans, mààr... vreemd genoeg zal de VREG overeenkomstig het decreet de leveranciers nu opleggen om vóór 31 maart 2008 extra certificaten over te maken.

Leveranciers die dat niet kunnen, zullen worden verzocht een boete te betalen van 125 euro per ontbrekend certificaat, een boete die uiteraard wordt doorgerekend aan de eindverbruiker. In totaal dreigt zo méér dan 60 miljoen euro (bijna 1,5 euro per MWh) extra te worden doorgerekend aan de elektriciteitsverbruiker. En dit op een moment dat de energieprijzen de pan uitswingen ... en dan nog omdat de doelstellingen inzake groene stroom werden behaald. Begrijpe wie kan!

Bij nader toezicht blijkt er toch wel meer aan de hand te zijn. Een belangrijk deel van de certificaten die in 2007 werden uitgereikt door de VREG, hebben in feite betrekking op groene stroom geproduceerd in 2006. Hierdoor werd niet alleen voor dat jaar onterecht een boete doorgerekend aan de elektriciteitsverbruiker wegens een tekort aan groene stroomproductie, maar ontstond ook het grote overschot aan certificaten voor 2007.

Bovendien is het systeem van retroactieve verhoging van de doelstelling pervers gezien de prijs van de groene stroomcertificaten reeds wordt gegarandeerd door minimumafnameprijzen. Het is onaanvaardbaar een doelstelling achteraf te verhogen indien ze wordt gehaald. Dat is de lat voor de hoogspringer verhogen tijdens de sprong en zeker niet de beste stimulans om in de toekomst de producenten ertoe aan te zetten om meer groene stroom te produceren.

Dit alles wijst op het falen van de bestaande groene stroomwetgeving die dateert van 2003. Industrie Vlaanderen is bereid constructief mee te werken en haar steentje bij te dragen aan een écht groene stroombeleid, gebaseerd op correcte incentives en doelstellingen. Ze roept de Vlaamse overheid er dan ook toe op deze scheefgetrokken situatie onmiddellijk recht te zetten, de vastgelegde doelstelling voor 2007 consequent te volgen en de boete die dreigt te worden aangerekend kwijt te schelden.

Gezien de ambitieuze doelstellingen die in het verschiet liggen inzake groene energie dient er een grondig debat gestart te worden over het beleid in Vlaanderen, gebaseerd op realistische doelstellingen en correcte economische instrumenten.