PvdA Rotterdam


Vat op vandalisme

Wo 19 Mrt 2008 - Redactie
Vat op vandalisme

10 gouden regels om vandalisme beter te bestrijden en voorkomen

Het vandalisme in Rotterdam loopt momenteel de spuigaten uit. Uit de cijfers blijkt dat het aantal aangiftes van vernielingen de afgelopen jaren gestegen is met 16%! Er waren in januari en februari van dit jaar ruim 3700 meldingen van vernielingen in de regio. PvdA-fractievoorzitter Peter van Heemst: We hebben vorig jaar jongeren festiviteiten op het Strand aan de Maas zien verstieren en de chaos rond de jaarwisseling liegt er niet om. Daarnaast moeten we constateren dat er nog regelmatig fietsen worden verbouwd, poortjes op metrostations worden ingetrapt en dat er nog veel illegale graffiti wordt gezet.

De PvdA heeft 10 gouden regels om vandalisme te bestrijden en te voorkomen opgesteld.
Deze voorstellen zijn het resultaat van de expertmeeting over vandalisme in de regio Rijnmond die Attje Kuiken, Tweede Kamerlid voor de PvdA en de Rotterdamse PvdA-fractie vorige week georganiseerd hebben. Aanwezig waren onder andere vertegenwoordigers van de politie, Kamer van Koophandel, RET en Bureau Halt.

De PvdA heeft vandaag vragen gesteld aan het college waarin zij om een reactie vraagt op de 10 gouden regels om vandalisme beter te bestrijden en voorkomen.

Vat op vandalisme
10 gouden regels om vandalisme beter te bestrijden en voorkomen


1. Rotterdammers moeten de politie via sms kunnen waarschuwen wanneer zij vandalen buiten op straat of in het openbaar vervoer aan het werk zien. De politie moet snel reageren bij meldingen en aangiften. Ten aller tijde moet de politie terugkoppelen, aan degene die aangifte heeft gedaan, waar zij mee bezig is en moet zij vertellen wat zij gaat doen om de dader op te sporen.


2. Jongeren kunnen de ogen en oren van de straat zijn. Zij moeten de politie kunnen tippen in het kader van de uitvoering van een taakstraf of om iets bij te verdienen, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan.


3. Het moet makkelijker worden om aangifte van vandalisme via het internet te doen. Mensen moeten het als hun burgerplicht zien om die aangifte te doen. De gemeente moet een voorlichtingscampagne starten om mensen bewuster te maken van het belang van aangifte.


4. Gebruik meer vandalismebestendig materiaal in de buitenruimte. Voorwaarde is wel dat het gebruikte materiaal mooi is.


5. Verdachten van vandalisme zouden, behalve op het internet, volgens een stapelmodel vervolgens in lokale kranten en als dat niet helpt in een soort regionale uitzending van Opsporing Verzocht moeten verschijnen. Vooral oudere Rotterdammers hebben vaak geen internet thuis en worden op deze manier beter bereikt.


6. Daders van vandalisme, ook boven de 18 jaar, moeten verplicht worden tot het opruimen van de rotzooi of meekijken hoe beschadigingen worden gerepareerd.


7. De burgemeester moet bedrijven verplichten graffiti op bijvoorbeeld panden, elektriciteitshuisjes en in tunnels te verwijderen. Als graffiti niet snel wordt verwijderd of de aangerichte schade herstelt, trekt dat nieuwe vandalen aan.


8. Burgers moeten meer betrokken worden bij de aanpak van vandalisme in zowel de preventieve als in de repressieve sfeer. In de buitenwijken zien we dat het aantal vernielingen aan metrostations, bushaltes en autos toenemen. Rotterdammers kunnen door surveillances, bijvoorbeeld op afgelegen metrostations, bijdragen aan een oplossing.


9. De schade, veroorzaakt door vandalen, moet altijd worden verhaald. Als een kind van onder de 18 de schuldige is en niet zelf de kosten kan dragen moeten die verhaalt worden op de ouders.


10. Er moet een gedragscode komen voor het jongerenwerk. Jongerenwerkers moeten vanaf dag één helder grenzen stellen aan het gedrag van jongeren en hen helpen om regelmaat in hun leven te krijgen. In de preventieve sfeer kunnen jongerenwerkers zo meer doen om te zorgen dat een kind zich niet (weer) schuldig maakt aan vandalisme.

Bijlage: De schriftelijke vragen aan het college over de strijd tegen vandalisme
Bijlagen: doc 20080319 pvh strijd tegen vandalisme.doc