Gemeente Venlo


Venlo krijgt buurtbemiddeling

19-3-2008

In mei start het project buurtbemiddeling in de gemeente Venlo. Mensen met buurt- of burenproblemen kunnen een buurtbemiddelaar inschakelen om een vastgelopen conflict weer bespreekbaar te maken. Venlo werkt in dit project samen met de politie, Antares woonservice, Woningstichting Venlo-Blerick en Woonservice Urbanus.

Buurtbemiddelaars zijn neutraal, zij kiezen geen partij in een conflict. De buurtbemiddelaar brengt mensen met elkaar in contact en zorgt dat de bestaande problemen bespreekbaar worden. Hij of zij leidt het gesprek in goede banen. Uiteindelijk zijn het de buren zelf die het probleem oplossen. Wanneer een buurtbemiddelaar denkt dat de buren er niet zelf uitkomen, kan hij verwijzen naar een organisatie zoals het maatschappelijk werk.

Buurtbemiddeling voorziet echt in een behoefte. Mensen vinden het vaak moeilijk elkaar aan te spreken als ze ergens mee zitten, aldus wethouder Ramon Testroote. Buurtbemiddeling biedt de nodige ondersteuning bij kleine conflicten, zodat de mensen het samen kunnen oplossen.

De buurtbemiddelaars zijn vrijwilligers die een speciale training gevolgd hebben. De gemeente is nog op zoek naar minstens tien vrijwilligers die buurtbemiddelaar willen worden. Iedereen kan in principe buurtbemiddelaar worden, goed kunnen luisteren is wel een belangrijk eigenschap die je moet bezitten. Verder moeten de buurtbemiddelaars achttien jaar of ouder zijn. Het project buurtbemiddeling duurt in eerste instantie drie jaar. GeĂŻnteresseerden kunnen zich melden bij Paul Tijssen, paultijssen@planet.nl of tel. 077 3596267.