Ingezonden persbericht



Aan het College van Burgemeester en Wethouders
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Schriftelijke vragen cf art. 19 van het Reglement van Orde Rotterdam, 19 maart 2008
Betreft: Strijd tegen vandalisme
Geacht College,
Het vandalisme in Rotterdam loopt momenteel de spuigaten uit. We hebben vorig jaar jongeren festiviteiten op het Strand aan de Maas zien verstieren en de chaos rond de jaarwisseling liegt er niet om. Daarnaast moeten we constateren dat er nog regelmatig fietsen worden verbouwd, poortjes op metrostations worden ingetrapt en dat er nog veel illegale graffiti wordt gezet. Raddraaiers en vandalen worden tegenwoordig op internet gezet. De PvdA is blij dat de burgemeester onderzoekt of het mogelijk is om een soort stapelmodel te ontwikkelen waarbij verdachten eerst op internet verschijnen, daarna in lokale kranten en als dat niet helpt in een soort regionale uitzending van Opsporing Verzocht. Vooral oudere Rotterdammers hebben vaak geen internet thuis en worden op deze manier beter bereikt. Woensdag 12 maart hebben Attje Kuiken, Tweede Kamerlid voor de PvdA en de Rotterdamse PvdA-fractie een expertmeeting over vandalisme in de regio Rijnmond georganiseerd. Aanwezig waren onder andere vertegenwoordigers van de politie, Kamer van Koophandel, RET en Bureau Halt.

Graag delen wij de gesignaleerde problemen met u en stellen wij een tiental oplossingen voor. De PvdA is benieuwd naar uw reactie: Minder dan vijf procent van de daders wordt gepakt. Veel getuigen van vandalisme zijn terecht bang om de politie te bellen op het moment dat zaken zich voordoen die het daglicht niet kunnen verdragen. Terecht bang, omdat het geweld zich misschien tegen hen zal keren. Wanneer de getuige de politie heeft gebeld, zijn de daders vaak al gevlogen en niet meer op te sporen. Rotterdammers zouden de politie via sms moeten kunnen waarschuwen wanneer zij vandalen buiten op straat of in het openbaar vervoer aan het werk zien. Ook zouden jongeren de politie, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan, kunnen tippen in het kader van de uitvoering van een taakstraf of om iets bij te verdienen. Ook oudere Rotterdammers kunnen als ogen en oren van de politie dienen.
1. Bent u het met ons eens dat er meer daders van vandalisme gepakt moeten worden?
2. Wat vindt u van de hierboven voorgestelde maatregelen? Bent u bereid om ze in te voeren en wat gaat u meer doen, om meer daders van vandalisme te pakken? De aangiftebereidheid moet omhoog. Het moet makkelijker worden om aangifte van vandalisme via het internet te doen. Mensen moeten het als hun burgerplicht zien om die aangifte te doen. Daar tegenover staat dat de politie snel moet reageren en ten aller tijde moet terugkoppelen waar zij mee bezig is en moet vertellen wat zij gaat doen om de dader op te sporen.
3. Wat gaat u doen om de aangiftebereidheid te vergroten? Bent u bereid een voorlichtingscampagne te starten om mensen bewuster te maken van het belang van aangifte?
4. Informeert de politie op dit moment de mensen die aangifte hebben gedaan over de stand van zaken? Kan en moet dit beter? De PvdA wil pleiten voor meer vandalismebestendig materiaal in de buitenruimte. Voorwaarde is wel dat het gebruikte materiaal mooi is. Daders van vandalisme moeten verplicht worden tot het opruimen van de rotzooi of meekijken hoe beschadigingen worden gerepareerd. Daarnaast zou de burgemeester bedrijven moeten verplichten graffiti op bijvoorbeeld panden, elektriciteitshuisjes en in tunnels te verwijderen. Als je graffiti niet snel verwijdert of schade herstelt, trekt dat snel nieuwe vandalen aan.
5. Gaat u onderzoeken welke mooie en vandalismebestendige materialen bruikbaar zijn voor de inrichting van de buitenruimte? Bent u bereid deze materialen zoveel mogelijk in te zetten in de toekomst?
6. Gaat u daders van vandalisme, ook boven de 18 jaar, ten aller tijden verplichten om de gemaakte rotzooi op te ruimen of in ieder geval aanwezig te zijn bij reparaties?
7. Bent u het met ons eens dat de burgemeester de bevoegdheid moet krijgen om derden te kunnen verplichten om illegale graffiti en andere kapotte rommel te verwijderen of herstellen? Wat gaat u doen om ervoor te zorgen dat derden nu snel kunnen worden verplicht om hun rotzooi op te ruimen? In de buitenwijken zien we dat het aantal vernielingen aan metrostations, bushaltes en auto's toenemen. Ook op en rond scholen, sportaccommodaties en ondernemingen constateren we een toename van terreur en vernieling.
8. Wat gaat u doen om het aantal vernielingen in de wijken aan de rand van de stad aan te pakken? Kunnen surveillances door jongeren bijvoorbeeld bij metrostations, of andere vormen van burgerparticipatie, bijdragen aan een oplossing?
9. Vindt u dat burgers meer betrokken moeten worden bij de aanpak van vandalisme in de preventieve en repressieve sfeer? Wat gaat u doen op dit gebied? Zouden scholen, sportaccommodaties, ondernemers en woningbouwcorporaties hier ook mee geholpen worden? Als we kijken naar de achtergrond van jongeren die zich schuldig maken aan vandalisme zien we dat het echt niet alleen gaat om kansarme jongeren die muren bekladden en dingen kapot maken.
10. Vindt u dat de schade veroorzaakt door vandalen moet worden verhaalt op de ouders indien een kind van onder de 18 de schuldige is en niet zelf de kosten kan dragen? Word de schade verhaalt op de ouders? Gaat u zorgen dat dit gebeurd?
11. Wat kunnen ouders en in ernstigere gevallen het jongerenwerk of Bureau Jeugdzorg in de preventieve sfeer doen om te zorgen dat een kind zich niet (weer) schuldig maakt aan vandalisme? Gebeurt dat allemaal? Met vriendelijke groet,
Peter van Heemst


---- --