Gemeente Heerlen

Grootste hobby: kletsen!

Esmee Mees nieuwe kinderburgemeester van Heerlen

Daar staat ze dan, met rode blossen op haar wangen en vol vertrouwen op de toekomst. Esmee Mees uit Hoensbroek weet duidelijk wat ze wilt. Ze is geknipt voor de hoogste functie bij de gemeente, die van burgemeester. Vandaag, woensdag 19 maart, is zij gekozen tot de nieuwe kinderburgemeester van Heerlen. En samen met de kinderwethouders Nevil Vandermeij en Khadija Baccali vormt zij het Kindercollege 2008, dat streeft naar meer buitenspeelplaatsen, geen rommel meer op de stoep en culturele activiteiten voor de kinderen van Heerlen.

Uit de 12 kandidaten voor het kinderburgemeesterschap 2008 is het nieuwe kindercollege gekozen. En dit gebeurde vandaag allemaal in de hal van het gemeentehuis in Heerlen. Op de trap van de hal in het gemeentehuis zaten veel enthousiaste fans met spandoeken voor hun favoriete kandidaat. Rapper MC Q was "in the house" om voor een snelle hiphop te zorgen. Tijdens het officiële gedeelte nam burgemeester Toine Gresel afscheid van het oude kindercollege en prees hen voor de kracht van dit team. Samen hebben Ogulcan, Soumaya, Erik en Chadia, zoals van een goed college wordt verwacht, samengewerkt. Ze hebben veel geleerd en zijn in dit jaar gegroeid als mens. Ieder kind kreeg voor hun inzet een oorkonde en een kinderpluim. Na deze mooie woorden maakte de vrouw van de burgemeester het nieuwe kindercollege bekend. Bij de naam Esmee Mees sprongen al haar fans een gat in de lucht. Deze scholiere van Basisschool de Vlieger in Hoensbroek heeft veel vrienden en straalt de kracht uit die je van een burgemeester mag verwachten. Esmee nam dan ook enthousiast de gemeenteketting aan en zette vol vertrouwen de burgemeestershoed op. MC Q scratchte hiphop en maakte er 's middags een geweldig jumpfeest van.

Het kindercollege zet zich dit jaar voornamelijk in op buitenactiviteiten voor en door kinderen. De nadruk bij de kinderburgemeester ligt vooral op meer buiten spelen. De kinderen moeten vaker bewegen en dat kunt je natuurlijk het best op een speelveldje, in een speeltuin of op een veilige plek in de binnenstad. Ze wilt een boekje gaan uitgeven, waar allemaal leuke spelen in staan. Wethouder Nevil Vandermeij heeft alle aandacht voor milieu. Geen rommel op de stoep, schone speelvelden, veilige oversteekplaatsen, afvalbakken en werken aan een goed milieu. Khadija Baccali vindt dat er meer kunst en cultuur voor kinderen moet komen en start op Koninginnedag op het Pancratiusplein met een kleimiddag voor kinderen in het kader van de beeldententoonstelling 'Alledaagse mensen bezoeken Heerlen' in de binnenstad.

Verder zal het Kindercollege in 2008 actief meedoen bij gemeentelijke evenementen zoals een straatspeeldag, opening van tentoonstellingen, scholierenrun, spreekbeurten, intocht Sinterklaas, voetbalwedstrijden enzovoorts.