Ingezonden persbericht




Documentaires 'Jimmy Rosenberg' & 'Looking for an Icon' bekroond in Montreal

Amsterdam, 19 maart 2008 - Op het Festival International Du Film Sur L'Art in Montreal, Canada, zijn twee documentaires van IDTV Docs in de prijzen gevallen. De Grand Prix (hoofdprijs van het festival) ging naar 'Jimmy Rosenberg - the father, the son & the talent'. De Award for Best Educational Film ging naar 'Looking for an Icon'.

'Jimmy Rosenberg - the father, the son & the talent' vertelt het verhaal van zigeunergitarist Jimmy Rosenberg. Hij werd als tiener al gezien als de opvolger van gitaarlegende Django Reinhardt. Tien jaar later vecht hij met zichzelf en met zijn verleden. Jimmy Rosenberg - de vader, de zoon en het talent' won op het Krakow Film Festival in Polen de prijs voor de beste lange documentaire. Ook het camerawerk van Ton Peters (NSC) werd onderscheiden. Tijdens het Nederlands Filmfestival 2007 werd de film bekroond met een Gouden Kalf in de categorie Beste Lange Documentaire De documentaire is een co-productie van IDTV Docs en de Humanistische Omroep.

Looking for an Icon is geproduceerd door IDTV Docs, de NPS, de Wereldomroep en World Press Photo naar aanleiding van het vijftig jarig bestaan van de World Press Photo. De documentaire heeft als uitgangspunt vier winnaars van de prestigieuze fotografieprijs. Middels deze foto's trachten de makers van de film het proces van iconificatie te verklaren. Oftewel hoe groeit een persfoto uit tot een symbool van zijn tijd of van een bepaalde gebeurtenis?

Noot voor redacties:
Noot voor de redactie/