Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Kadernotitie Opbouwwerk vastgesteld

Een meerderheid van de deelraad heeft ingestemd met de notitie Kaderstelling Opbouwwerk.

Nieuwe organisatie
Deze is nodig omdat de subsidierelatie met BdF (= Bewonersondersteuning deelgemeente Feijenoord) per 1 januari 2009 wordt beëindigd. Een nieuwe organisatie is per die datum verantwoordelijk voor het opbouwwerk.

Overname personeel
Het debat op 13 maart was een vervolg op de behandeling van de notitie in de commissie Algemene Zaken en de Rekening (AZR). De nieuwe discussie spitste zich toe op een motie van George Verhaegen. Die was erop gericht om in de aanbesteding of offerte als dwingende voorwaarde op te nemen dat het personeel van BdF wordt overgenomen door de nieuwe organisatie.

Amendementen
Ook bracht het SP-raadslid een tiental amendementen ter tafel voor tekstwijzigingen in de notitie. Hiermee wilde hij onder meer voorkomen dat de deelgemeente teveel het opbouwwerk aanstuurt.

Uren opbouwwerk bewaken
Portefeuillehouder Robbert Baruch herhaalde zijn standpunt dat het streven is dat het personeel wordt overgenomen, maar dat het aan de nieuwe organisatie is om te beoordelen of dat haalbaar is. Hij kreeg steun van PvdAers Marco van Lent en Serdar Çiçek. De laatste benadrukte dat hij wel het aantal uren van het opbouwwerk wil bewaken, maar dat de deelgemeente zich niet kan bemoeien met het personeel.

Aansturing in dagelijks werk
Naar aanleiding van de amendementen stelde Baruch dat het niet de bedoeling is dat de deelgemeente de opbouwwerkers aanstuurt in het dagelijks werk, maar dat het niet zo kan zijn dat de deelgemeente(raad) geen beroep kan doen op het opbouwwerk. In principe wordt de inzet bepaald door (de jaarplannen van) de bewonersorganisaties. Maar bij calamiteiten of explosieve situaties in de wijk moet het mogelijk zijn een beroep te doen op het opbouwwerk, aldus de portefeuillehouder. Verplicht stemmen

Alleen Verhaegen en Yusuf Tahiroglu (GroenLinks) stemden voor de motie en even later tegen de kadernotitie. Laatstgenoemde was tegen de hele kadernotitie en wilde zich van stemming onthouden. Maar hij moest volgens de regels een stem uitbrengen, ook over de motie en amendementen.

Stemverklaring
Jan Smit (Lijst Smit) legde een stemverklaring af: Ik zou de motie graag steunen, maar als je een aanbestedingstraject ingaat, is het niet mogelijk een dergelijke verplichting op te nemen.