Ministerie van Defensie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Datum 19 maart 2008
Ons kenmerk D/2008007196
Onderwerp Schriftelijke vragen Brinkman over de bouw van moskeeën in Afghanistan
Ministerie van Defensie
Postbus 20701
2500 ES Den Haag
Telefoon (070) 318 81 88
Fax (070) 318 78 88
Pagina 1/3
Hierbij bied ik u de antwoorden aan op de vragen van het lid Brinkman (PVV) over de bouw van moskeeën in Afghanistan (kenmerk 2070813920, ingezonden 6 maart 2008). DE MINISTER VAN DEFENSIE
E. van Middelkoop
Ministerie van Defensie
Pagina 2/3
Vragen van het lid Brinkman (PVV) aan de minister van Defensie over de bouw van moskeeën in Afghanistan (kenmerk 2070813920, ingezonden 6 maart 2008). 1 Heeft u kennisgenomen van het artikel "Moskeebouwers krijgen trap na van haatimams"? 1)
Ja.
2 Deelt u de mening dat het te gek is voor woorden dat het Nederlandse leger kennelijk bezig is de vijand te helpen door de bouw van deze moskeeën? Zo neen, waarom niet?
3 Kunt u aangeven waarom het Nederlandse leger überhaupt bezig is met de bouw van moskeeën, terwijl de bevolking zelf veel meer behoefte zou moeten hebben aan primaire levensbehoeften zoals waterbronnen en woningen? 4 Hoeveel moskeeën zijn ondertussen gebouwd door het Nederlandse leger en hoeveel moskeeën worden kennelijk misbruikt door de Taliban? Provinciale Reconstructie Teams in Afghanistan leveren, in overleg met de provinciale autoriteiten, regelmatig een bijdrage aan het herstellen van de religieuze infrastructuur. Moskeeën zijn immers in de rurale gebieden vaak de enige plaats waar gemeenschappen bijeenkomen. Steun bij het herstellen van moskeeën is vaak ook de eerste vraag van de lokale bevolking. In het kader van het winnen van de 'hearts and minds' zijn dergelijke projecten dan ook belangrijk.
Zowel Nederland, Australië als de Afghaanse regering - maar ook ISAF-partners in andere provincies - hebben projecten gefinancierd die tot doel hadden moskeeën te herstellen. Hierbij moet worden gedacht aan de aanleg van riolering en het herstel van elementaire infrastructuur en geluidsinstallaties. Door de Task Force Uruzgan (TFU) zijn tot nu toe 26, voornamelijk kleine, projecten uitgevoerd ten behoeve van de verbetering van de religieuze infrastructuur.
Ministerie van Defensie
Pagina 3/3
Voorwaarde voor steun bij het herstel van moskeeën is dat deze politiek "neutraal" of aan de kant van de overheid staan. Er is echter altijd de mogelijkheid dat gastsprekers worden uitgenodigd, waar mogelijk antiwesterse en/of anti-overheidssprekers tussen zitten. Daar kan, noch wil, Nederland zelf directe controle op uitoefenen. Dat is een zaak voor de Afghaanse autoriteiten.
Wel is het zo dat de TFU in zijn reguliere overleg met de provinciale overheid en stamoudsten aan de orde stelt dat het niet wenselijk is een platform te gunnen aan imams die de Afghaanse grondwet verwerpen. Daarnaast voert Nederland ook overleg met lokale imams; die dialoog is zeer breed en er wordt geprobeerd over culturele en religieuze verschillen heen contacten te leggen. Er wordt gesproken over vraagstukken die de bevolking in Uruzgan belangrijk vindt, zoals onderwijs en gezondheidszorg, maar ook over bredere vraagstukken zoals internationale ontwikkelingen en de dialoog tussen culturen. De Afghaanse regering is voornemens om via het ministerie van Onderwijs gematigde madrassa's op te zetten. In deze madrassa's zullen naast godsdienstonderwijs ook gewone vakken worden gedoceerd. Dit kan een positieve bijdrage leveren aan het beperken van de invloed van soms extremistische imams en aan het versterken van de 'eigen' religieuze tradities. Het is de bedoeling dat dit ook in Uruzgan gebeurt. Gouverneur Hamdam is hier groot voorstander van.
5 Bent u bereid onmiddellijk met deze onzin te stoppen? Zoals hierboven gesteld hecht de lokale bevolking veel waarde aan het herstel van de religieuze infrastructuur. Assistentie door ISAF en de Afghaanse autoriteiten hierbij is een belangrijk instrument om steun van de bevolking te verkrijgen. 1) De Telegraaf, 1 maart 2008