Universiteit van Amsterdam

Onzichtbaar klein deeltje biedt inzicht in het heelal


Promotie Natuurkunde


woensdag 19 maart, 12.00 uur

Objecten in het heelal, sterren bijvoorbeeld, zenden neutrino s uit: elementaire deeltjes die zo klein zijn dat je ze met het blote oog niet kunt zien. Ze gaan bijna geen interactie aan met materie en kunnen daardoor overal doorheen. Ze kunnen zo ongehinderd de aarde bereiken met behoud van alle waardevolle informatie over hun bron. Neutrino s zijn lastig te detecteren. Eén keer in de zoveel tijd interageren neutrino s toch met een ander deeltje. Daar kan een zogeheten muon bij vrijkomen. De Antares-neutrinotelescoop, die zich op bijna 2.5 kilometer diepte in de Middellandse Zee bevindt, is twee jaar geleden gebouwd om neutrino s met een kosmische oorsprong te detecteren. De detector neemt neutrino s indirect waar door het licht te registreren dat muonen uitstralen. Ronald Bruijn onderzocht een nieuwe methode om de richting te achterhalen waarmee muonen afkomstig van de neutrinoreacties door de detector bewegen. Deze zogenoemde muonspoorreconstructie verschaft informatie over de richting waarin het oorspronkelijke neutrino zich voortbewoog. Dit is essentieel voor het bedrijven van neutrinoastronomie, omdat je hiermee kunt herleiden van welk kosmisch object of proces de neutrino s afkomstig zijn. Met deze methode reconstrueerde Bruijn de allereerste sporen van muonen die zijn gemeten met de Antares-detector. Een analyse van de eerste gegevens van de detector heeft geleid tot een eerste bepaling van de flux van muonen. Dit resultaat komt overeen met eerdere metingen van andere experimenten. De onderzoeksresultaten valideren de werking van de Antares-telescoop. Met de ontwikkelde muonspoorreconstructiemethode is de efficiëntie van de detector bovendien aanzienlijk groter dan met voorgaande methoden.

Dhr. R. Bruijn: The Antares Neutrino Telescope: Performance Studies and Analysis of First Data. Promotor is dhr. prof. dr. P.M. Kooijman.


Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.