Primeur: Zeecontainers zonder vochtprobleem

19/03/2008 07:06

Centraal Beheer Achmea

APELDOORN - Verzekeraar Centraal Beheer Achmea introduceert voor de transportsector in Nederland 'de Box'. Een apparaat dat hoge luchtvochtigheid en condensatie in zeecontainers tot een minimum reduceert en daarmee schade aan producten voorkomt. Van alle transportschades met zeecontainers is vocht in driekwart van de gevallen de belangrijkste oorzaak. Goederen zoals papier, kaneel, graan en onderdelen voor de auto-industrie zijn dan niet meer verhandelbaar. Afhankelijk van de lading bedraagt het schadebedrag gemiddeld 50.000 euro per container. De verzekeraar spreekt van een oplossing die milieuvriendelijk en effectiever is dan bestaande methoden zoals silica.

BOX
De Box bestaat uit een kunststof opvangbak met een ecologisch verantwoorde zoutsubstantie. De substantie trekt zelf geen vocht aan maar geeft dit direct af aan de opvangbak. Daar aangekomen kan het vocht niet opnieuw worden afgegeven aan de omgeving. De Box kan niet overstromen omdat er niet meer water in de opvangbak past dan er zout beschikbaar is. Per Box kan ongeveer 2,2 liter water worden opgevangen. Afhankelijk van de grote van de container en het soort goederen dat vervoerd wordt, bepaalt men het aantal benodigde 'Boxen'.

Vocht
Tijdens verscheping van zeecontainers naar Nederland is ons killere zeeklimaat de belangrijkste oorzaak van het vochtprobleem. Het temperatuurverschil van warm naar koud veroorzaakt condens in de container. Vervolgens ontstaan er druppels op de wanden en het plafond. Het vocht slaat vervolgens neer op de goederen waardoor onherstelbare schade ontstaat.

Een video van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op www.newsclipper.nl

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.newsclipper.nl