Persbericht

Woensdag, 19 maart 2008

Parcom lanceert pan-Europees fonds van EUR 1 miljard voor investeringen in beursgenoteerde ondernemingen met "transformatieve groei" mogelijkheden

Nieuw fonds gericht op lange termijn waardecreatie door constructief en actief aandeelhouderschap


· Grote minderheidsbelangen (5 - 30%) in kleine tot middelgrote beursgenoteerde ondernemingen in continentaal Europa

· Middellange tot lange beleggingshorizon (3 - 6 jaar)
· EUR 1 miljard aan zekergestelde financiering van verzekeringsdivisie van ING Groep, deels `in- kind'

Parcom Capital, de in Nederland gevestigde investeringsmaatschappij en volledige dochter van ING Groep, kondigt vandaag de lancering aan van een nieuw fonds: "Parcom Quoted Equity" (PQE). Dit nieuwe investeringsfonds zal een nieuwe investeringsfilosofie hanteren gericht op transformatieve groeimogelijkheden. PQE zal een actieve en betrokken aandeelhouder zijn met een constructieve benadering richting het management. Het fonds zal investeren in grote minderheidsbelangen (5 - 30%) in kleine tot middelgrote ondernemingen in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Gegeven de focus op langetermijn waardecreatie heeft PQE een een beleggingshorizon van 3 - 6 jaar.

PQE heeft een zekergestelde financiering van EUR 1 miljard verkregen van het Nederlandse deel van de verzekeringstak van ING Groep. Het zekergestelde kapitaal zal over de komende periode worden toegekend en zal zowel in contanten als `in-kind' zijn. De `in-kind' financiering bestaat uit zeven 5%+ belangen in Nederlandse small- en midkap-fondsen die momenteel worden beheerd door ING Investment Management: OPG, Grontmij, Océ, CSM, Sligro, Ballast Nedam en Imtech. Parcom's bestaande portfolio van beursgenoteerde investeringen zal niet worden opgenomen in het nieuwe fonds.

Ivo Lurvink, managing partner van Pacom Quoted Equity: "We geloven sterk in het waardecreërende potentieel van onze nieuwe benadering. We zijn van plan om een 'cornerstone shareholder' te worden, die een actieve benadering combineert met een langetermijn horizon en onze portfolio
ondernemingen steunt in het realiseren van transformatieve groei. We zijn vol vertrouwen dat onze private equity expertise, in combinatie met de hands-on operationele ervaring binnen ons team, Parcom de ideale partner maakt om waardecreatie op de lange termijn te realiseren en ons hierbij niet te laten afleiden door de korte termijn focus op kwartaalcijfers van de publieke markten."

Investeringsfilosofie
PQE zal zich richten op specifieke sectoren die worden gedreven door megatrends en consolidatie, zoals de gefragmenteerde sector van de gezondheidszorg waar structurele groei wordt gedreven door een vergrijzende bevolking. Binnen deze segmenten zal PQE zoeken naar ondernemingen met
---

Persbericht

substantieel potentieel voor transformatieve groei. Dit kunnen ondernemingen zijn die binnen hun specifieke segment winnaars kunnen worden door middel van consolidatie, of ondernemingen met een onderontwikkeld groeipotentieel, vaak verborgen binnen een structuur met meerdere business units.

Parcom gelooft dat zij, als een grote minderheidsaandeelhouder in small- en midkap ondernemingen, in staat zal zijn om extra rendementen te behalen door het toepassen van een private equity benadering richting haar portefeuille ondernemingen. PQE zal daarom optreden als een actieve aandeelhouder die nauw betrokken is bij strategische ontwikkelingen van de onderneming en die een constructieve dialoog zal onderhouden met het management. Indien van toepassing, zal PQE het management steunen in het maken van belangrijke strategische keuzes op het gebied van investeringen en de allocatie van middelen. Om haar langetermijn commitment aan de portfolio
ondernemingen te onderstrepen, is PQE bereid om een positie in de Raad van Commissarissen te nemen en om in te stemmen met een lock-up periode, om zodoende de langetermijn groeistrategie te kunnen ondersteunen.

Over Parcom
Parcom Capital, opgericht in 1982, is een pan-Europese investeringsmaatschappij die investeert in middelgrote beursgenoteerde en niet-genoteerde ondernemingen. Met meer dan EUR 2 miljard vermogen heeft Parcom een langetermijn beleggingshorizon, gericht op het helpen realiseren van de groeiambities van managementteams.

Met kantoren in Amsterdam, Parijs en München en via onze partners Duke Street Capital en Ergon Capital Partners, zijn we erin geslaagd in meer dan 250 ondernemingen in Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk te investeren. Parcom Capital is een volledige dochter van ING.

Website: www.parcomcapital.com

Dit persbericht verschijnt ook in de Engelse taal. In geval van discrepantie tussen deze Nederlandstalige versie en de originele Engelstalige versie van dit persbericht prevaleert de Engelstalige versie.

For further information, please contact:
Wouter van de Putte
Citigate First Financial
Tel: +31 (0)20 ­ 575 40 80
Email: wouter.vandeputte@citigateff.nl


---


---- --