NIGZ en Erfocentrum gaan intensief samenwerken


WOERDEN, 20080319 -- Het NIGZ en het Erfocentrum hebben de intentie uitgesproken om intensief te gaan samenwerken. Beide partijen willen elkaar versterken en de informatievoorziening van het Erfocentrum borgen. Het Erfocentrum zal vanaf mei officieel bij het NIGZ in Woerden worden gehuisvest.

Vandaag hebben het NIGZ en het Erfocentrum een verklaring ondertekend ter bekrachtiging van het voornemen te gaan samenwerken.

De impact op de Nederlandse samenleving van genetica en biotechnologie neemt sterk toe. Onafhankelijke, betrouwbare publieksinformatie en deskundigheidsbevordering van relevante beroepsgroepen op deze terreinen wordt daarom steeds belangrijker. Niet alleen vanuit de optiek van ethiek en keuzeondersteuning van zorgconsumenten, maar juist ook vanuit het oogpunt van ziektepreventie en gezondheidsbevordering. Immers, maatregelen om langer en gezonder te leven kunnen al voor de conceptie beginnen. Met de toenemende kennis nemen ook de mogelijkheden om de kans op een erfelijke of aangeboren aandoening te verkleinen, of te voorkomen dat deze tot uiting komt, toe.

Het Erfocentrum en het NIGZ verwachten elkaar te kunnen versterken op het gebied van voorlichting en deskundigheidsbevordering op bovengenoemd gebied. Door de samenwerking met het NIGZ blijft de onafhankelijkheid van het informatieaanbod van het Erfocentrum gegarandeerd. Ook is het medisch-wetenschappelijke- en het patiëntenperspectief van het informatieaanbod van het Erfocentrum gewaarborgd. Het Erfocentrum werkt nauw samen met patiëntenorganisaties als VSOP en organisaties van medische professionals om te zorgen voor een goede balans tussen het medisch-wetenschappelijke en het patiëntenperspectief in de publieksvoorlichting. In deze unieke combinatie ligt de kracht van het Erfocentrum.

Over het Erfocentrum
Het Erfocentrum is het nationale kennis- en voorlichtingscentrum Erfelijkheid. Het geeft voorlichting over erfelijkheid, erfelijke en aangeboren aandoeningen, zwangerschap en erfelijkheid en medische biotechnologie. De informatie is gericht op het algemene publiek en relevante beroepsgroepen. Het Erfocentrum is een onafhankelijke non-profitorganisatie.

Het Erfocentrum is in 2000 opgericht door de Vereniging Samenwerkende Ouder- en Patiëntenorganisaties VSOP (www.vsop.nl), als verzelfstandiging van de sinds 1979 bestaande voorlichtingsactiviteiten van de VSOP.

Over het NIGZ
Het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)is een professionele ondersteuningsorganisatie voor partijen met een directe verantwoordelijkheid in de publieke gezondheidszorg: gemeenten, GGD'en, thuiszorg, artsen en paramedici. Tevens biedt het NIGZ gezondheidsprofessionals, -organisaties en bedrijven praktische ondersteuning in de vorm van informatievoorziening, training, voorlichtingsmethodieken en -materialen, advisering en coaching. Daarnaast geeft het NIGZ het algemene publiek informatie over gezondheid en een gezonde leefstijl.