Ingezonden persbericht


Goes, Maart 2008

Ruim 500 Zeeuwse kinderen lopen voor Bangladesh

Junior Kamer de Bevelanden organiseert met de Alpha Scholengroep uit Goes op 19 maart a.s. een sponsorloop ten behoeve van een project voor schoon drinkwater in Bangladesh.

In mei 2007 is Junior Kamer de Bevelanden een project gestart onder de naam: Overleven met water.

Het doel van dit project is tweeledig: enerzijds het bijeenbrengen van geld voor een waterproject van ontwikkelingsorganisatie Simavi (www.simavi.nl), waarmee twee dorpen in Bangladesh worden geholpen aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen. Anderzijds de bewustwording van de schaarste aan schoon drinkwater in de wereld bij basisschoolleerlingen in Zeeland. Om deze doelstellingen te bereiken worden diverse initiatieven ondernomen. Bij de Alpha Scholengroep is de Water Toolkit uitgezet, een volledig lespakket voor alle groepen, waarmee de scholen een projectweek rondom water kunnen organiseren.

Daarnaast is al bij verschillende evenementen geld ingezameld, zoals de Beachparty, het Fashion Evenement en de Mosselparty. Een verslag hiervan kunt u terugvinden op onze site www.overlevenmetwater.nl. Op 16 mei volgt de grote finale, "A Majectic Night", met een feestelijke avond op de stoomraderboot De Majesteit, gepresenteerd door Sylvana Simons.

Sponsorloop en verkoop van water
Op 19 maart vindt in het kader van "Wandelen voor water" in Yerseke de sponsorloop plaats. De groepen 7 en 8 van 13 basisscholen van de Alpha Scholengroep (ruim 500 leerlingen en 75 begeleiders) zullen 6 kilometer lopen met 6 liter water in hun rugzak. Dit representeert de afstand die in waterarme landen gemiddeld moet worden afgelegd om drinkwater te halen. De kinderen worden voor deze prestatie gesponsord. Het geld dat hiermee bijeengebracht wordt gaat rechtstreeks naar het project van Simavi. Escha Tanihatu van Jetix en Maximaal TV zal deze dag aanwezig zijn om de kinderen te motiveren.

De kinderen van de groepen 1 t/m 6 gaan voor deze actie waterflesjes verkopen. Ook hiervan zal de opbrengst volledig ten goede komen aan het project.

Watertoolkitproject
Reeds vier scholen van de Zeeuwse Alpha Scholengroep hebben met veel plezier gebruik gemaakt van de Water Toolkit. Uiteindelijk zullen 13 van 16 scholen van deze scholengroep gebruik maken van de Water Toolkit. De Water Toolkit is een speciaal ontwikkeld lespakket dat basisscholen kunnen gebruiken voor een themaweek over "water". Het is een flexibel en kant-en-klaar pakket, met uitleg voor leerkrachten en inclusief allerlei spel- en leermaterialen voor groep 1 tot en met groep 8. Kinderen leren hiermee spelenderwijs van alles over water, ontdekken dat er landen zijn die niet over veilig drinkwater beschikken, hoe ze bewust kunnen omgaan met watergebruik, hoe de waterketen werkt, wat er komt kijken bij waterbouw, wat de waterkringloop is etc. Basisscholen kunnen gratis gebruik maken van dit lespakket. Het Water Toolkit Project is een initiatief van JCI The Netherlands (Junior Kamer), die hiermee een concrete bijdrage wil leveren aan het waterbewustzijn in de maatschappij. Het idee komt voort uit het World Water Awareness programma van het World Water Forum. In de Bevelanden wordt de Water Toolkit ter beschikking gesteld door Junior Kamer de Bevelanden.

Junior Kamer de Bevelanden
Junior Kamer De Bevelanden is een organisatie van jonge, ambitieuze, ondernemende mensen, die hun managementcapaciteiten ontwikkelen door samen te werken aan maatschappelijke projecten, onderlinge kennisuitwisseling, het organiseren en volgen van collectieve trainingen en samenwerken aan sociale en zakelijke netwerken. Op dit moment telt de Junior Kamer 30 enthousiaste leden. Hun achtergronden zijn zeer divers, maar drie dingen hebben alle leden gemeen: ze staan aan de top van een bedrijf, zijn enorm bevlogen en jonger dan 40 jaar.

Ieder jaar organiseert de Junior Kamer een benefietavond of ander project waarmee een goed doel gesteund wordt, zoals het project JuniorKamera. Dankzij dit project zijn kinderen die in het ziekenhuis verblijven minder verstoken van hun familie en vriendjes. Via beeldschermcommunicatie houden zij contact met die mensen die zo belangrijk zijn in een kinderleven. Dit project is zo succesvol gebleken dat het inmiddels zelfstandig in stichtingsvorm bestaat en mede door leden van JKdB wordt bestierd. In 2005 organiseerden wij het Dbat in de Mythe in Goes en haalden daar E 28.000,- mee op voor Warchild (www.dbat.nl).

Ondersteuning

Reeds vele Zeeuwse bedrijven ondersteunen "overleven met water" en treden op als sponsor! Het project wordt ook ondersteund door de Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat en het Waterschap Zeeuwse Eilanden. In Zeeland is tevens het COS (centrum voor ontwikkelingssamenwerking) een aanspreekpunt voor Wandelen voor water.



Ingezonden persbericht