Socialistische Partij

Provincie kiest voor Wieringerrandmeer, onzekerheden blijven

19-03-2008 * Een meerderheid van provinciale staten heeft maandag 17 maart 2008 na fel debat ingestemd met het omstreden plan voor een randmeer bij Wieringen. Vóór stemden VVD, PvdA, CDA, GroenLinks en oppositiepartijen D66 en Partij voor de Dieren. Tegenstemmers waren SP, Ouderenpartij, Christenunie-SGP en CDA-statenlid Van Diest.

Ondanks alle vraagtekens die door veel partijen werden gezet bij de financiële risico's, woningbouwbehoefte en gevolgen voor de agrarische sector lukte het SP niet om voldoende steun te vergaren voor het zoeken naar een beter alternatief.

De provincie Noord-Holland heeft zich met dit besluit verbonden aan de voorfinanciering van het randmeer zoals het er nu ligt. De totale kosten zijn inmiddels geraamd op ¤ 370 miljoen.

Oorspronkelijke opzet was dat de uiteindelijke bijdrage van de provincie beperkt zou blijven tot ¤ 29 miljoen. Resterende kosten zouden in de toekomst worden terugverdiend uit de opbrengst van nieuwe woningen en steunbijdragen van Rijk en EU. Nu het de provincie niet gelukt is tijdig fondsen binnen te halen bij de regering en 'Europa' is de kans reëel geworden dat het randmeer de provincie veel meer zal gaan kosten dan oorspronkelijk de bedoeling is geweest.

Hoewel de SP vanaf het begin af aan ernstige twijfels heeft gehad over de gekozen PPS-constructie (publiek-private samenwerking) en het gebrek aan betaalbare woningen voor starters en sociale woningbouw heeft de SP-fractie nog voor een allerlaatste maal geprobeerd om de dialoog over mogelijke alternatieven boven tafel te krijgen. In een motie pleitte de SP voor het drastisch verminderen van het aantal hectaren dat onder water gaat worden gezet en het opnieuw opstellen van een masterplan.

In mondelinge vragen tijdens de statenvergadering en in de commissies heeft SP het afgelopen jaar steeds aangedrongen op het onderzoeken van mogelijke alternatieven voor het randmeer en gewaarschuwd voor de provinciale 'tunnelvisie' op dit project.

De gemeenten Wieringermeer en Wieringen dragen allebei ¤ 2,5 miljoen bij aan het plan, maar hebben hierbij de voorwaarde gesteld dat ze hun bijdrage pas aan het eind van de looptijd hoeven te betalen. De provincie schiet hen nu dit geld voor en betaalt daar overheen ook nog eens de hiermee gemoeide rente. Het totale bedrag voor het wieringerrandmeer dat voor rekening van de provincie komt kan daarentegen oplopen tot ¤ 124,5 miljoen.