Gemeente Beverwijk


Verplanten en kappen van bomen in stationsgebied

In februari van dit jaar heeft de gemeenteraad van Beverwijk ingestemd met het voorlopig ontwerp voor het stationsgebied. In de nieuwe inrichting van het stationsgebied is plaats voor volwaardig groen. Een plan voor nieuw en aantrekkelijk groen wordt op dit moment uitgewerkt. Een van de uitgangspunten voor het stationsgebied is dat het aantal bomen gelijk blijft en dat zo veel mogelijk bomen gewoon blijven staan. Als een boom niet kan blijven staan bijvoorbeeld vanwege bouwwerkzaamheden of aanleg van een weg dan wordt deze verplant naar een andere locatie binnen Beverwijk. Alleen als een boom niet kan blijven staan én niet in aanmerking komt voor herplant, bijvoorbeeld vanwege ouderdom of ziekte, wordt deze gekapt.

Start met Stadhuis, busstation en tijdelijke verkeersmaatregelen In de planning voor het stationsgebied staan de uitvoering van het busstation en Stadhuis en het instellen van tijdelijke verkeersmaatregelen als eerste opgenomen. Voor de formele toestemming van deze projecten loopt op dit moment een artikel 19 WRO procedure.

Binnen het gebied voor busstation, Stadhuis en tijdelijke verkeersmaatregelen staan 33 bomen. Deze bomen kunnen vanwege de uitvoering van de bouwwerkzaamheden niet op hun huidige plaats blijven staan. Van deze 33 bomen zijn 7 bomen niet verplantbaar vanwege een slechte conditie. Een linde (Tilia cordata) van goede kwaliteit is wel verplantbaar. Deze linde heeft een goede toekomstverwachting en kan worden verplaatst naar de Warande. De overige 25 bomen zijn iepen. Deze exemplaren zijn relatief vitaal en verplantbaar, maar een aantal iepen op dit terrein is onlangs gekapt vanwege iepziekte. Er is een redelijk grote kans dat deze iepen ook besmet zijn met iepziekte door wortelcontact. Ter voorkoming van verdere besmetting op een nieuwe standplaats is het niet wenselijk deze iepen te verplaatsen.

Daarom is op 19 maart een kapvergunning aangevraagd voor 33 bomen. De bomen blijven zo lang mogelijk op hun plek staan. Pas nádat de WRO procedure is afgerond en formele toestemming is gegeven voor de uitvoering van de bouwprojecten wordt het kappen en verplanten van de bomen uitgevoerd. Dit is op zijn vroegst in oktober/november van dit jaar.